Henrik Ibsen skrev sitt läsdrama 1867 under självvald landsflykt, då han kände sig missförstådd i sitt hemland. Han återvände inte förrän 27 år senare, då som välkänd dramatiker. Satiriska "Peer Gynt", skriven i bitterhet, är en kritik mot Norge och en drift med nationalromantiken.
När Östgötateatern nu sätter upp "Peer Gynt", efter ett års försening på grund av pandemin, är det med en norsk regissör, Marie Nikazm Bakken, en norsk scenograf och kostymdesigner, Tone Aminda Gøytil Lund, och med skådespelaren Joel Ödmann i titelrollen.
Marie Nikazm Bakken är konstnärlig ledare på Turteatern och har där arbetat med Ödmann tidigare. Här får han en utmaning: Peer Gynts golgatavandring, genom ett helt liv.
– Peer Gynt är alltid en utmaning för en skådespelare. Det är som ett race, han är på scenen i stort sett hela tiden, och pratar hela tiden. Det är som att han säger allt han tänker på, säger Marie Nikazm Bakken.
Joel Ödmann har själv beskrivit det som att Peer Gynt är en "snackpåse".
Peer Gynt bor i en liten by tillsammans med sin mor. Han ljuger och överdriver, och drömmer om att bli kejsare. Resan går ut i världen, från Norges brantaste fjälltopp, genom Dovregubbens trollsal, till slavhandel i Marocko och slutligen hem igen.
Det är en utmaning scenografiskt att skildra alla platser han besöker. Något som Tone Aminda Gøytil Lund löst genom att hitta saker som representerar de olika ställena, med mobila element, som är rullbara, eller stiger upp eller kommer ner. Kostymerna är baserade på norska folkdräkter, och handmålade, med ett uttryck som i tecknade serier.
– "Peer Gynt" är ett epos om människan. Man följer den här figuren Peer genom hans liv. Väldigt basic är att han alltid frågar sig vad det är att vara sig själv. Det är en väldigt existentiell fråga: Vem är jag? Vad ska jag göra med mitt liv? säger Marie Nikazm Bakken.
Peer Gynt försöker leva upp till ideal i samhället, men får inte till det. Samtidigt som han beter sig som ett as finns det något sorgligt i det beteendet, där man kan hitta någon slags sympatipunkt, menar regissören.
"Peer Gynt" baseras på folksägner från Gudbrandsdalen, där Nikazm Bakken själv vuxit upp. I den fjällrika trakten finns många Peer Gynt-referenser, som Peer Gynt-stugan, Peer Gynt-öl och Mor Åses bröd.