Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Eneroth skapar mystik ur vår bild av trygghet

Fotografen Joakim Eneroth undersöker våra föreställningar om trygghet och svensk idyll med utgångspunkt i hemmet och den röda svenska stugan.

Joakim Eneroth

Joakim Eneroth

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2009-06-08 10:48

Tre fotoutställningar som på olika sätt beskriver Sverige visas på Arbetes museums sjunde plan. En är Joakim Eneroths Swedish Red – Comfortably Secure som passande nog öppnade på nationaldagen.
Faluröda torp, stugor och ladugårdar radar upp sig i ytmässigt plana bilder. Det ter sig först bekant och vanligt, men det välkända är skruvat och mystiskt. Husen är slutna, fönsterlösa och isolerade, som om hemmet verkligen vare en borg.
– Det är en ironisk gestaltning av vad som händer när vi griper efter trygghet och fastnar i fysiska och mentala barriärer, säger Joakim Eneroth.
– Bilderna är manipulerade, men inte alls så mycket som man kan tro.
Då blev han utskälld
Trots att bildsviten visar något så typiskt svenskt som faluröda hus är det nu första gången den visas i Sverige, tidigare har den ställts ut på gallerier i England, Frankrike och USA. Ett av verken såldes också nyligen på den ansedda brittiska auktionsfirman Christie’s för 127 000 kr.
– Det är mitt mest ”avlägsna” projekt, där bilderna är tagna på mellan 40 och 100 meters avstånd. Jag har jobbat riktigt nära människor, men har aldrig blivit så utskälld som när jag fotograferat folks hus. Inom tio minuter har det kommit ut någon och undrat vad jag gör. Varför blir folk så provocerade?
Joakim Eneroth konstaterar att behovet av trygghet i hemmet tycks vara djupt rotad. I sina bilder utforskar han hemmet som en perfekt plats, där livet är tryggt och säkert. Men baksidan, menar han, blir en rädsla för det okända och en värld av sluten isolering.
Luras att allt är bra
– Idén om platsen där allt ska bli bra blir lätt en naiv projicering. Vi lurar oss att tro att allt blir bra bara man får ett nytt hus eller gör om inredningen. Det är jobbigt för oss att ta in att tillvaron är mer komplicerad, alla tycks ha samma problem. Det kan låta abstrakt, men mina bilder är en gestaltning av det.
Sara Schüldt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!