Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En hundraårig historia i toner

Den har överlevt två världskrig. Den fortsatte även efter avskedskonserten 1927. Och den stod ut med att i 81 år ge konserter i en provisorisk konsertlokal.Vi talar om Norrköpings Symfoniorkester - som nu ger ut jubileumsboken "Hundra år av toner".

NORRKÖPING2011-11-25 08:45

Det är musikvetaren Stig Jacobsson, tidigare programdirektör på SON, som har gjort en djupdykning i arkiven och skrivit orkesterns historia.

- Jag ville göra en bok som vem som helst kan läsa, men den ska innehålla så mycket fakta att den kan användas av musikkännare. Det är en svår balansgång, säger han.

Nu är den vackra volymen klar, prydd av tonsättaren Sven David Sandströms konstfulla partitur som vi alla tummat på. Det finns nämligen även på 50-lapparna.

Boken börjar med en tillbakablick på symfoniorkesterns tillkomst. Efter livliga debatter i början av 1900-talets fattades beslut att man skulle grunda tre nya symfoniorkestrar i landet. Det stod tidigt klart att Gävle och Helsingborg skulle få varsin. Efter viss tveksamhet blev det strategiska valet Mellansverige - och att ge Norrköping med sin arbetarbefolkning ett tillskott i kulturlivet.

- Det var ett väldigt lyckat beslut. Arbetarstaden Norrköping tog verkligen orkestern till sitt hjärta. Man gav folkbildande konserter med lågt pris och lättlyssnade program. De blev oerhört populära. Det var för det mesta fullsatt.

Tusen konserter

Ivar Hellman var 22 år när han 1914 tillträdde som orkesterns förste chefdirigent. Till en början gavs flera konserter i veckan med en ganska liten orkester på tjugo musiker.

- Under sina år dirigerade han över tusen konserter. En ohygglig siffra, konstaterar Stig Jacobsson. Den äldsta historien har inte varit så dokumenterad och Hellmans insatser har inte varit så kända. Det är min förhoppning att det här kan intressera ganska många i Musiksverige.

Redan från början ansågs Hörsalen vara en provisorisk konsertlokal. Men det kom att dröja 81 år till orkestern fick sin nya hemvist i Louis De Geer, 1994.

SON har funnits under två världskrig. Stig Jacobsson berättar att följden av kringsårens brist på bensin var att många svenska artister blev kvar i Sverige.

- Även utländska artister blev strandsatta på grund av krigen och visade upp sig. Publiken och kritikerna var förtjusta, men blev ibland besvikna och tyckte att de inte levde upp till berömmelsen.

Lyfte orkestern

Upplägget i boken är indelat efter orkesterns chefdirigenter. Stig Jacobssons personliga favorit är Franz Welser-Möst som han menar lyfte orkestern till en verkligt professionell nivå. Innan han tillträdde stod orkestern i sex år utan chefdirigent och den perioden beskrivs som en konstnärlig svacka.

- Det krävs att någon tar det pedagogiska ansvaret långsiktigt, bygger upp soundet och få musiker att fungera tillsammans.

Dirigenterna har med sina olika kynnen präglat orkestern på olika sätt.

- Heinz Freudenthal var en noggrann person och en orkesterbyggare som betydde oerhört mycket. Han kanske inte blev älskad, för han var tuff. Okko Kamu var hans motsats, en bohem som föddes in i musiken.

Amerikanen Everett Lees år på 60-talet präglades av gränsöverskridande konserter, där symfoniorkestern spelade och sedan avlöstes av jazz eller folkmusik.

Ekonomin har genom historien varit ett återkommande bekymmer och 1927 gavs till och med en avskedskonsert, men privata insamlingar löste den akuta situationen.

Hur ser då framtiden ut?

- Behovet att lyssna på levande musik och symfoniorkestrar kommer att fortsätta finnas. Vi har hört sådana profetior länge, men publiken fylls på underifrån.

Kortfakta/ SONChefdirigenter genom åren: (Edvard During 1912) Ivar Hellman 1914-1928, Josef Julius Jacobsson 1928-1929, Tord Benner 1929-1935, Heinz Freudenthal 1936-1952, Herbert Blomstedt 1954-1962, Everett Lee 1962-1972, Okku Kanu 1972-79, Franz Welser-Möst 1986-1991, Junichi Hirokami 1991-1995, Ole Kristian Ruud 1996-1999, Lü Jia 1999-2005, Alan Buribayev 2007-2011, Michael Francis 2012Första konserten: 28 april i St Olai kyrka, biljettpriset varierade mellan 50 öre och 1 krona.Den äldsta inspelningen: Är från 1949.Stig Jacobsson om världsstjärnor som gästat SON: "Det är ganska imponerande med de stjärnor som har varit här. Till exempel Martha Argerich, som tillhör världseliten och Lang Lang som spelade när OS i Peking invigdes. När han var i Norrköping var han 18 år och världens charmigaste."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!