När Folkbladet får prata med Rennie Mirro och Karl Dyall på onsdagen är de båda i New York. De har precis skrivit kontrakt om att spela "From Sammy with love" på anrika Apollo Theatre i New Tork i november.
– Det känns overkligt. Vi fick chansen att gå runt på teatern igår. Det var jättemäktigt att komma upp på scenen. För mig har det här varit en dröm, säger Rennie Mirro.
– Det är fantastiskt, för Apollo Theatre är en teater som haft enorm betydelse för Sammy och andra svarta artister, säger Karl Dyall.
184 föreställningar
I Sverige har föreställningen blivit en långkörare – efter premiären 2012 har den spelats för fulla hus 184 gånger, vilket är rekord på Stockholms Stadsteater.
Huvudrollsinnehavarna Rennie Mirro och Karl Dyall turas om att gestalta den folkkäre entertainern Sammy Davis Jr som var bästis med Frank Sinatra och en del av Rat Pack. Berättelsen fokuserar på 60-talet – när Sammys karriär var på toppen och livet var hektiskt.
– Sammy levde ett otroligt liv som är oerhört fascinerande. Han banade väg inte bara för svarta artister, utan alla, och öppnade dörrar ingen öppnat förr. Dessutom gjorde han det i en tid när han som svart inte var accepterad. Det är en bedrift som saknar motstycke, säger Rennie Mirro.
Rasismen löper som ett mörkt stråk genom historien. Sammy Davis gifte sig med den svenska filmstjärnan May Britt Wilkens 1960, när blandäktenskap var förbjudna i många delstater i USA.
– Giftermålet var kontroversiellt, säger Rennie. Men vi fokuserar inte bara på rasismen, utan också på utanförskapet. Han slogs hela tiden för att få höra till. Vi har förstått att många känner igen sig i det att man vill höra till, och på så sätt kan relatera till pjäsen.
Karl Dyall tror att framgångsreceptet bakom "From Sammy with love" är kombinationen av sång, dans och ett ärligt tilltal som också berör kändisskapets – men också livets – svårigheter.
– Show handlar oftast om vita leenden, glamour och att allt är vältajmat. Men här handar det om att blotta livet, och stunderna när det inte är så enkelt eller självklart. Han var egentligen en ganska olycklig figur, säger Karl Dyall.
Norrköping vävs in
Både Rennie Mirro och Karl Dyall tillhör Sveriges musikalartistelit, och båda har anknytning till Norrköping. Rennie har en bakgrund som dansare och solist på Kungliga operan, men gjorde sin allra första talroll på Östgötateatern – i komedin Girls Night Out vid millennieskiftet.
– Det var väldigt roligt i Norrköping. Jag trivdes fantastiskt bra. Talrollen gav mig en enorm erfarenhet, även om jag själv tyckte att jag var skitdålig i den debuten. Men en av mina drivkrafter är att prova sådant jag kanske inte kan.
Även Karl Dyall har koppling till Norrköping, vilket också berättas i "From Sammy with love".
– Min mamma kommer ifrån Norrköping och träffade min pappa där, så det blir speciellt för mig att spela i De Geerhallen. Vi flätar in våra egna historier i föreställningen, och Sammys historia påminner nästan för mycket våra egna och våra föräldrars liv. Jag tror att det är därför vi fascineras så mycket av hans historia, säger han.