Över 150 000 människor har redan vallfärdat för att se dem gissla vår inredningsnojja och vårt Hemnetknarkande. I höst gör duon Lindström-Schyffert rena arenarock-turnén med ett dussin föreställningar, bland annat i Himmelstalundshallen och på Globen, där de definitivt sätter punkt för föreställningen.
- När något går bra kan man frestas att dra det för långt. Vi kände att vi måste sätta en slutpunkt så att vi inte går i den fällan, säger Fredrik Lindström på telefon.
"I samma smet"Föreställningen är ett resultat av en tid när båda var i flyttagen och letade nytt boende. Samtidigt hade de bestämt att göra en gemensam föreställning ihop efter varsina soloföreställningar som de regisserat åt varandra.
- Vi hamnade i samma smet och insåg att här finns potential med alla livsdrömmar, visningar och föreställningar om hur man ska bo, berättar Fredrik Lindström.
- Det var något vi själva var insyltade i, man kan inte göra en föreställning där man pekar på andra och undrar: "Vad håller ni på med?" Man måste ställa frågan: "Vad håller vi på med?"
Ljust & Fräscht är en betraktelse av vår samtid - sedd genom nyckelhålet. Det handlar om den stora betydelse vi ger vårt boende och inredning. Med humor och allvar tar sig Henrik Schyffert och Fredrik Lindström an ämnet.
- När vi började pratade om idén var boendehysterin inte alls lika stor och många att idén verkade vansinnig. Utvecklingen eskalerade under de två år vi jobbade med den och samlade idéer. Med tiden blev ämnet alltmer självklart, berättar Lindström.
Kompletterar varandraHan tycker att de båda har kompletterat varandra bra i arbetet med föreställningen. Henrik Schyffert har ansvarat mer för den sceniska utformningen, medan Fredrik Lindström arbetat mer med manus.
Nästa år ska Fredrik skriva en bok om svensk mentalitet och han har blivit den som tagit på sig rollen att knyta ihop historiska sammanhang i showen.
- Rent statistiskt så hör svenskar till de människor som lägger mest pengar på boende. Däremot lägger vi inte så mycket på maten, utan äter gärna vakuumförpackad ångestgris.
- Det kanske har med klimatet att göra, att vi har en kultur där vi tillbringar mer tid i hemmet än det offentliga rummet.
- När inredningen är ett sätt att berätta vem man är, så blir det nog så att man aldrig kommer fram, utan hela tiden måste måla och kakla om.
På senare tid har jag noterat att tidningar fyllts med artiklar om att "inte renovera sönder relationen". Slår du dig för bröstet - tror du att ni har gjort någon skillnad?
- I mitt eget fall är det egenterapi. Det har påverkat min egen syn. Jag ville bli färdig med föreställningen om att jag skulle kunna bo mig lycklig.
- Men hur mycket det påverkar andra är svårt att säga. Jag tror inte att man tittar på föreställningen och ändrar sitt sätt att se på tillvaron. Det skulle inte vara bra - då skulle folk vara alldeles för grunda och lättpåverkade.
PS. Passande nog sitter han, den kände På Spåret-domaren, på ett tåg när vi talas vid på telefon. Vart han är på väg? Humorfestivalen i Lund.