På olika håll i stan repeterar gymnasier sina avslutande musikalprojekt. På Östgötateatern nöter De Geer-gymnasister sin föreställning Dröm! som vi återkommer till. Och på Lilla Teatern huserar Film- och musikgymnasiet som bjuder på musikalen iLife. Den är skriven av teaterläraren Nettan Lekström och musikläraren Lasse Petersson som även är kapellmästare för elevorkestern.
Handlingen kretsar kring den 17-åriga Lisbeth och tar sin början i 50-talets San Fransisco. Men musikalen rör sig i tiden. Plötsligt befinner sig "Lissan" i Norrköping 2012 - bland smartphones och sociala nätverk på internet.
- Vi har plockat inspiration från eleverna själva och allt som rör sig i deras liv. I musikalen finns ett data-spel som äter upp dem ganska duktigt. Det får läskliga konsekvenser - eller inte, det beror på hur man ser det. Spelet är inte våldsamt, bara underbart att det blir nästan som en drog. Vi vill snarare ställa frågor kring den här utvecklingen. Hur lycklig kan man bli via data-spel?
Andra musikalenFör duon Lekström-Petersson är iLife den andra musikalen i ordningen, tidigare har de skrivit Häxhammaren som hade premiär 2010 och berättade om häxprocesserna på 1600-talet.
Eleven JhimmieBjurdén gillar årets musikal som han tycker är rolig och har ett bra innehåll och budskap. Men Nettan Lekström berättar att många elever var lite fundersamma när de läste manus för första gången:
- De undrade om jag var riktigt frisk. Det vet jag inte om jag är, skrattar Nettan. De tycker att det är roligt, men inte helt lätt att förstå. En hel del ord och begrepp från fysiken är nya för dem. De tvingas ta reda på en massa för att förstå.
Ett syfte med musikalprojektet är också att skapa sammanhållning bland tvåorna som har delats upp i olika inriktningar (film, musik eller scen/musikal).
På fredag har föreställningen världspremiär och sammanlagt ges sex föreställningar.