Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Eldkvarn invalda i Swedish Music Hall of Fame

Lägga av? Nej, Eldkvarn kommer "köra in i döden". Den hinten gav bandet efter att ha valts in i Swedish Music Hall of Fame under en ceremoni i Norrköping.

Eldkvarn på scen för att ta emot utmärkelsen.

Eldkvarn på scen för att ta emot utmärkelsen.

Foto: David Gagnert

Norrköping2024-09-24 09:30

Eldkvarn har svårt att ta farväl. Det har de flesta redan förstått. När bandet stod uppradat på scenen i Värmekyrkan på tisdagsförmiddagen kom frågan igen: "Ska ni lägga av nu?". Svaret blev svävande då, precis som till Folkbladet en stund senare.

– Det står skrivet i stjärnorna, säger Claes von Heijne och tillägger:

– Det är en hälsofråga, kan man säga.

undefined
Eldkvarn på scen för att ta emot utmärkelsen.

Men om hälsan står medlemmarna bi, och även därefter (?), är det inte alls omöjligt att "stans bästa band" fortsätter.

– Vi kör in i döden. När jag dör får någon annan spela trummor. Det är bara Carla, Plura och Tony som inte går att ersätta. Jag och Claes är ersättningsbara, säger Werner Modiggård. 

Ett drygt halvsekel efter att allt tog fart i Norrköping, var Eldkvarn ett av namnen som blev invalda i Swedish Music Hall of Fame i samma stad. 

– Det var på sin plats att vi fick den, vi har gjort oss förtjänta av den, säger Werner Modiggård om utmärkelsen och kallar det en fjäder i hatten.

undefined
Refused på scenen i Värmekyrkan.
undefined
Ace of Bace under sin storhetstid på 90-talet.
undefined
Lisa Ekdahl på plats på scenen i Värmekyrkan.
undefined
Jonas Berggren i Ace of Base.
undefined
Artisterna som valts in uppe på scen.

Även Ace of Base, Lisa Ekdahl, José González, Refused, Alice Tegnér och Freddie Wadling blev invalda under ceremonin i Värmekyrkan. En, på flera sätt, passande plats. 

– Det här är våra gamla hemmakvarter, vi kan den här miljön. Både Plura och jag har sommarjobbat här på Holmens bruk och vi är uppväxta på Sankt Persgatan. Jag och Tony gick på ”Lärka”, läroverket här uppe. Det var då vi började spela ihop, på en soaré 1971, säger Carla Jonsson.

undefined
Eldkvarn har valts in Swedish Music Hall of Fame.

Förutom bortgågna Alice Tegnér och Freddie Wadling fanns alla andra artister på plats. Jonas Berggren representerade Ace of Base och Daniel Sandström och Dennis Lyxén Refused.

José Gonzaléz var ödmjuk inför utmärkelsen och skickade en liten passning till Plura och hans karakteristiska käpp, som Eldkvarns frontfigur tog sig upp på scenen med.

– Det känns lite tidigt, jag känner att jag borde ha släppt fem album till, skaffat mig en käpp innan jag fick den här utmärkelsen, säger José Gonzaléz.

undefined
José Gonzaléz gillar Norrköping mer än Göteborg!

Han spelade på Arbis för ett par veckor sedan och hyllar Norrköping.

– Det är en otroligt vacker stad. Jag älskar de gamla fabriksbyggnaderna tillsammans med vattnet. Jag är lite avis, Göteborg är fint, men där får man välja åt vilket håll man ska titta. Här är allting väldigt fint.

Du säger alltså att Norrköping bräcker Göteborg?

– Ja, men säg inget till Göteborgarna bara.

undefined
Lisa Ekdahl gillar Norrköping.

Lisa Ekdahl stämmer in i hyllningskören.

– Norrköping är så fint! Jag var på Arbis och spelade i våras, det var första gången jag var där och det var så fantastiskt fint. Allting var fint. Lokalen, bemötandet när jag kom och publiken var alldeles ljuvlig. Ni har så många fina hus och vattnet, Norrköping är faktiskt lite av en favorit.

– Jag hade en gammal flickvän här för många år sedan som hette Ellen, konstaterar Jonas Berggren i Ace of Base vad gäller hans relation med Norrköping.

undefined
Jonas Berggren från Ace of Base representerade bandet.

Ace of base är i ropet i en dokumentärserie som hade premiär på Viaplay i maj i år. Någon återförening ligger dock inte på lut för tillfället.

– De vill att vi ska vara fyra och det är lite svårt eftersom min syster Malin inte vill sjunga sedan länge tillbaka. Vi har tidigare åkt runt på tre och gjort lite konserter. Det har varit kul, men folk frågar ofta var Malin är. Det känns inte riktigt helt, säger Jonas Berggren.

I tio år har artister och musikskapare årligen valts in i Swedish Music Hall of Fame. Med de sju namn som valdes in under tisdagen har totalt 79 namn valts in.

undefined
Jenny Berggren och Ulf Ekberg, två av medlemmarna i Ace of Base, tar emot ett pris 1997.
undefined
Artisten Freddie Wadling gick bort 2016. Nu har han valts in i Swedish Music Hall of Fame.
undefined
Tonsättaren Alice Tegnér gick bort för mer än 80 år sedan. Nu har hon valts in i Swedish Music Hall of Fame.
Juryns motivering

"Eldkvarn, en av Sveriges mest ikoniska rockgrupper, har genom decennier lämnat ett betydande avtryck på den svenska musikscenen. Sedan starten i Norrköping 1971 har bandet med sin unika blandning av rock, blues och poetiska texter skapat en tidlös musikskatt.

Med frontmannen Plura Jonssons karakteristiska röst och lyrik har de berört generationer med låtar som "Kärlekens tunga”, ”Fulla för kärlekens skull” och "Pojkar, pojkar, pojkar". Eldkvarns musik speglar livet med dess glädje och sorger - och deras förmåga att skildra vardagens skönhet och utmaningar har gett dem en hängiven publik. Bandet har genom åren släppt över tjugo album, många av dem kritikerrosade och prisbelönta.

Eldkvarn har även varit känt för sina energiska och känsloladdade liveframträdanden, som har gjort dem till publikfavoriter på festivaler och konserter runt om i landet. Deras musikaliska resa har inte bara gett oss oförglömliga låtar utan också en djupare förståelse för den svenska själen och kulturen".

Swedish Music Hall of Fame 

är en musikalisk samlingsplats dedikerad svensk populärmusik, tillika en utmärkelse som instiftats med syfte att hylla dem som haft betydande inflytande över dess utveckling.

Bakom initiativet står den fristående och ideella insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus, vars uppgift är att tillgängliggöra och sprida kunskap om den svenska musikskatten och därmed också etablera populärmusiken som en central del av vårt nationella kulturarv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!