Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Drömmar i cirkelform

Om människors drömmar, lusten att lära och förverkliga sig själv handlar utställningen Drömverkstan på Arbetets museum som öppnar i dag, lördag.

Anders Cedgren, i refenensgruppen, utställningsproducent Sofia Dahlquist och Anne Stringberg, ABFs jubileumsgeneral berättar om tankarna med utställningen Drömverkstan på Arbetets museum.

Anders Cedgren, i refenensgruppen, utställningsproducent Sofia Dahlquist och Anne Stringberg, ABFs jubileumsgeneral berättar om tankarna med utställningen Drömverkstan på Arbetets museum.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2012-01-28 04:56

- Tanken är att via skärvorna visa på bredden i ABF:s verksamhet. Det tycker jag att man fångat jättebra, säger Anne Stringberg, ABF:s jubileumsgeneral.

Utställningen är producerad av museet i samarbete med just ABF, Sveriges äldsta studieförbund som nu i år firar 100 år.

Här möter vi människor som på olika sätt har förverkligat sina drömmar. De tolv personerna berättar om sina ABF-erfarenheter i inspelade intervjuer som går att lyssna på i lurar.

Lusthuset är ett kupolformat tält, där man kan gå in och sätta sig på de röda bänkarna för att smälta intrycken, kanske prata med andra och fundera på vad man själv skulle vilja lära sig.

- Det jag vill är att man ska få med en tanke härifrån. Man kan gå in i vårt lusthus, fundera och kanske ta tag i någon av alla de drömmar man har, säger Sofia Dahlquist, producent för utställningen.

Boken har en central roll för ABF som bildades när lagen om biblioteksstöd kom 1912. Den gav stöd för inköp av böcker och förbundets mål var att göra litteratur tillgänglig för vanliga arbetare. Om ABF-biblioteken berättas i en av utställningens många "tårtbitar". Studiecirkeln var till en början den minst utbredda formen av folkbildning - men med tiden skulle den bli den viktigaste.

Utställningen kretsar kring drivkraften att lära, men understryker att lärande och utveckling kan ske på olika villkor och med olika sinnen.

- Alla lär sig på olika sätt, vissa gillar inte att läsa, en del föredrar att lyssna eller känna, säger Sofia Dahlquist.

- Jag vill locka folks nyfikenhet. Är man lite klåfingrig och känner på sakerna, som man är van att man inte får göra på museum, så får man en extra bonus.

Läs mer i lördagens pappers- eller e-tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!