Den snabba omställningen kom efter regeringens besked om sänkt publiktak. Diyari Mahmoud och regissören America Vera-Zavala som bara var dagar från en premiär på Östgötateaterns X-scen på Repslagaregatan får nu sikta på premiär nästa år i stället.
Föreställningen ska då spelas i både Norrköping och Linköping.
– Vi har premiär till våren, så det är inte så att det försvinner, men det är klart att det känns tråkigt, sorgset och snopet, säger America Vera-Zavala.
Linköpingsbon och elkraftsingenjören Diyari Mahmoud har slagit igenom med sina sketcher i sociala medier, där han leker med fördomar kring kultur, språk och stereotyper. Han har 300 000 följare på Facebook, 190 000 på Instagram och 70 000 på Youtube. Det här är första gången han ställer sig på en teaterscen. Inte den bästa tajmingen, konstaterar han.
Diyari Mahmoud är ursprungligen kurd, från Irak. Han är uppvuxen i Sverige, sedan fem års ålder.
– Pjäsen kommer att handla om just det här, att växa upp med två identiteter: att vara kurd och svensk, säger Diyari Mahmoud, 34.
Han har fått många frågor om var han kommer ifrån, om religion och etnicitet. Han arbetar inom industrin, en bransch där det inte är så många invandrare, och där det jobbar många som närmar sig pensionsåldern.
Diyari Mahmoud spelade in sin första video efter en arbetsdag med frågor om varför han inte åt lunch. Året var 2017, i fastemånaden ramadan. Tanken var att göra något kul av alla frågor.
I sketcherna i sociala medier, under rubriken Halal Komedi, spelar han själv alla roller. Diyari möter karaktärer som Bosse, en frågvis och fördomsfull kollega i pensionsåldern, Baba, "den typiska mellanösternpappan", med regler och krav, Anders, en politiskt korrekt medelsvensson, morbror Xalo, den nyanlända släktingen som vill festa i Sverige, och kusinen, som valt den kriminella banan, och romantiserar det livet, trots att det inte går så bra för honom.
På X-scenen ersätter dockor de olika karaktärerna. I pjäsen varvas sketcher med Diyaris egen historia, en berättelse om en ung man i Sverige i dag. Hans kändisskap på sociala medier skapar en positiv igenkänning, säger America Vera-Zavala. Män som ser ut som Diyari är annars omgärdade av mycket fördomar, och framställs ofta på ett stereotypt sätt, och skildras som kriminella i tv-serier som Snabba cash.