Även Östgötateatern ansluter sig nu till kören som lyfter fram August Strindberg, en bit in i detta något makabra jubileumsår som firar 100 år sedan nationalskaldens dödsdag.
I höst spelas Pelikanen, men redan nu ges en aptitretare - Biff Strindberg, som naturligtvis anspelar på den klassiska maträtten med senapskryddat nötkött.
- Strindberg är motsägelsefull och ombytlig, men maten går som en röd tråd genom hans liv. Han är besatt av att äta och överallt i hans texter finns matreferenser. Det ändrade sig aldrig, säger Dan Turdén, regissör och manusförfattare.
- Många lyfter fram Strindbergs dramatik eller kvinnosyn, men han är fruktansvärt intresserad av så många saker: religion, konst, politik, vetenskap - och mat. Varför inte visa en annan sida? säger Willy Boholm, skådespelare.
Biff Strindberg tar oss till ett skruvat produktionsmöte, där Kyri Sjöman gör rollen som radioproducenten Anna och WillyBoholm ger kropp åt tv-kocken Paul. De träffas för att planera ett matprogram där de ska de skildra Strindbergs intresse för mat, tiden han levde i och skissa en bild av författaren. Tillsammans går de igenom texter som ska vara med i programmet. På så sätt dukas ett smörgåsbord av texter från olika tider och sammanhang i Strindbergs författarskap.
- Jag har valt ut mattexter som varit bra, men vi kommer ändå in på hans syn på kvinnor, politik och annat. Paul och Anna har olika syn på Strindberg - det speglar att alla har en åsikt om honom. Alla har också i princip rätt, för han var så motsägelsefull. Det försöker vi visa, säger Dan Turdén.
Bland texterna har skådespelarna och regissören särskilt fastnat för Svarta Fanor från 1907, där den koleriske Strindberg skiner igenom. Med vässad satirpenna skildrar han en middagsbjudning och går till angrepp på sin tids kulturetablissemang.
- Här är han helt knäpp faktiskt. Texten är helt skruvad, och riktigt rolig, säger Willy Boholm.
- Strindberg skildrar frosseri på ett helt underbart sätt och tar ut svängarna mer än någonsin, säger Kyri Sjöman.
- Han tog alla sina polare i den svenska kultureliten och döpte om dem. Alla är med på den där middagen. Det är som att sätta Björn Ranelid, Suzanne Osten och allihopa på en middag där de frossar och blir aspackade. Han drar ner dem i smutsen, säger Dan Turdén.
Vilken mat gillade Strindberg?
- Han älskade svensk husmanskost, som ärtsoppa och biff. Men under sina många år i Europa så fick han också kontinentala matvanor och frossade i ostron och kaviar.
Vad kan folk förvänta sig av Biff Strindberg?
- E kul och lätt lunchunderhållning, som är lite folkbildande..., säger Dan Turdén.
- ... där folk ska få höra något av Strindberg som de kanske inte hört, tillägger Willy Boholm.
Fotnot: Biff Strindberg spelas i teatercaféet på Östgötateatern i Norrköping 5, 12, 19 april och 3 maj.