De tar sikte på Tellus

Stina Nilsson Bassell, Jan-Åke Sallermo och Sofia Jardviken är tre av Norrköpingsförfattarna som har sikte på Tellus Östergötlands bokmässa.

Författare från Norrköping: Jan-Åke Sallermo, Sofia Jardviken och Stina Nilsson Bassell.

Författare från Norrköping: Jan-Åke Sallermo, Sofia Jardviken och Stina Nilsson Bassell.

Foto:

NORRKÖPING2016-11-30 06:00

– Jag har bara varit på Bokmässan i Göteborg och när jag kom dit var det totalt hysteriskt. Jag bestämde mig direkt att jag aldrig mer ska åka dit. Egentligen bestämde jag mig för att jag inte ska till någon bokmässa över huvud taget. Det var oerhört rörigt, suckar Jan-Åke Sallermo.

Men nu har han tänkt om. För första gången ska författaren från Mem medverka på Tellus Östergötlands bokmässa.

– Det blir inte så stort och så mycket folk som i Göteborg. Det kan nog bli mer gripbart, kände jag, säger Jan-Åke Sallermo.

– Tidigare har jag inte brytt mig om att marknadsföra det jag skriver. Men jag kände att jag kanske borde göra det. För mig är det en utveckling att få vara med. Jag tänker gå dit, lära mig och förhoppningsvis väcka någons nyfikenhet på mina böcker.

Med sig till sitt bord på mässan tar han sina fyra böcker, bland annat den senaste spänningsromanen När ingen vet, som har gått som följetong i Folkbladet.

Östergötlands bokmässa blev snabbt fulltecknad i år. Mer än 80 utställare från hela Sverige kommer att vara på plats på Linköpings stadsbibliotek på lördag. Författare som Klas Östergren, Carin Hjulström, Emelie Schepp, Martin Widmark och fristadspoeten Housam Al-Mosilli kommer till mässan. Bland Norrköpingsförfattarna finns namn som Åke Bjurhamn, Jan Ekermann, Stina Bassell Nilsson och Sofia Jardviken. De två senare medverkar för tredje året i rad.

– Det är roligt att mässan nu har växt sig så stor och nu rymmer så många kända namn, säger Stina Nilsson Bassell.

Själv kan hon inte närvara fysiskt, då hon lider av sviterna från en hjärnblödning. På hennes utställningsbord visar hon i stället en film med ett författarsamtal på temat ”Två böcker och ett författarskap” där hon med radiojournalisten Marie-Louise Kristensson samtalar om sina två senaste böcker: vuxensagan ”Mannen i rocken” och den historiska relationsromanen ”I mjölnarens spår” om ett olyckligt giftermål. Romanen gavs ut 2013, men ljudboken med inläsning av skådespelaren Hannah Schmitz är ny för mässbesökarna. På utställningsbordet finns även två andra egna romaner, tre diktböcker och två sagoböcker.

Under dagen väntar ett späckat program med massor av föreläsningar, sagostunder, work shops, teater, utställning, speakers corner och mycket mera. Sofia Jardviken är nu aktuell ”Hugo och Gullvagnens hemlighet”, den tredje boken i serien om pojken Hugo utgiven på Lumenos förlag. Hon kommer snart in på fördelarna med att ha ett riktigt förlag i ryggen.

– Det blir en stor skillnad. Jag har utvecklats enormt mycket genom förlaget och min lektör. Det är som att gå en skrivarkurs.

Boken är en berättelse om olika sagoväsen och sjön Gullvagnen i Krokek, där sägnen säger att en skatt ligger gömd på botten. Sofia kommer att läsa högt ur boken på barnavdelningen och presenterar den på mässans Speakers corner.

– Det viktiga med mässan för mig är att möta gamla och nya läsare, men man får också ett utbyte av att träffa författarkollegor, säger Sofia Jardviken.

På mässan kommer även hon tillsammans med Martin Widmark att tala på temat barns läsning. Sofia Jardviken drivkraft är att väcka barnets läslust – men hon har också ett tydligt pedagogiskt anslag. ”Hugo och Gullvagnens hemlighet” avslutas med en omfattande handledning för vuxna som läser boken tillsammans med barnen. Sofia har tagit hjälp av en specialpedagog i utformningen och syftet är att stimulera barns språkutveckling.

Sofia Jardviken, till vardags rektor på Mosstorpsskolan i Skärblacka, är mässans ambassadör i Norrköping och berättar att den i år lyfter fram ”framtidens berättande”.

– Tellus anspelar både på att mässan inte bara är lokal, men syftar också på engelskans tell us. Det handlar i år om berättande, mycket fokus ligger på läslust men också på framtidens berättande. I dag utvecklas berättandet genom ljudböcker och e-böcker. För barn som inte har så lätt att läsa kan man berätta med musik, dans och genom att spela upp kapitel, säger Sofia.

– Berättande har alltid funnits, i alla kulturer i alla tider. Jag är helt säker på att berättandet lever vidare, men sedan växlar sätten vi berättar, om det sker muntligt, skriftligt eller genom film. Allt har sin tid, sina generationer, säger Jan-Åke Sallermo.

– För mig är det bara ljudböcker som gäller eftersom jag har problem med nacken, inflikar Stina.

Alla är önskar de förstås att den fysiska boken finns även i framtiden.

– Själv kommer jag alltid att trivas i min läsfåtölj med en bra bok där man kan känna pappret mot fingrarna och vända blad. Jag tror inte att jag är ensam, det traditionella läsandet kommer nog alltid att finnas, även om man blir orolig när papperstidningar dör. För mig är de också en självklarhet, säger Jan-Åke Sallermo.

fakta Tellus Östergötlands bokmässa

Historia: Östergötlands bokmässa arrangeras i år för femte året i rad.

Medverkande från Norrköping: Åke Bjurhamn, Kerstin Ryderstedt, Stina Nilsson Bassell, Helene Engström, Emelie Schepp, Marieborgs folkhögskola, Daniel Söderqvist, Jan-Åke Sallermo, Krossa förlag, Sofia Jardviken med Hugoböckerna

Hålls: 3 december på Linköpings stadsbibliotek

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!