Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De laddar för Melodifestivalen i Flygeln

Sugen på Melodifestivalen live? Då behöver du inte åka med Eric Saade till Berlin. I kväll är det dags för Kulturskolans Melodifestival i Flygeln.

Josefine Davidsson spelar akustisk gitarr i kompbandet.

Josefine Davidsson spelar akustisk gitarr i kompbandet.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-04-15 03:00

De avgångselever i grundskolan som tävlar i Kulturskolans melodifestival repar inne på Kristinaskolan. Det skruvas på instrument och sladdar dras hit och dit innan rockkvintetten från Mosstorpsskola drar igång med en tung rockballad.

Sångaren Oscar Steens hals är lite torr och han får rådet att äta ren honung för att kurera sig inför kvällen, då är bandet är först ut av alla med låten "The Slave", skriven av trummisen Emil Nolér och keyboardisten Filip Zellman.

- Låtens tema är att man lätt blir en slav under andras tyckande och tänkande. Det måste man slå sig fri från för att vara sig själv, säger Filip Zellman.

Bandet bildades inför tävlingen och har fortfarande inget namn, men medlemmarna har bestämt att fortsätta även efter kvällens gig.

- Det ska bli kul, vi tror på oss själva. Jag tror att publiken kommer ge oss grym energi på scenen, säger Filip Zellman som aldrig tidigare varit på Flygeln.

Mosstorpbandet knep platsen på ren tur - få andra elever på skolan kände till tävlingen som ger chansen att visa upp sig på en av Norrköpings finare scener.

För Amanda Wärfman i klass 9D5M på Navestadsskolan var situationen en annan. Tre bidrag skickades in från skolan, men hennes finstämda låt "Broken" var den som valdes ut.

- Det är en lite deppig låt om tankar som går i huvudet. Den har en betydelse för mig, men den är öppen för olika tolkningar, säger hon.

Hur tror du att det går för dig?

- Om min klass får bestämma så vinner jag. Men det är tufft, alla är så bra. Så jag har ingen aning. Men det känns bra. Jag är redo och när man går musikklass är man ganska van vid att uppträda, säger hon.

Tidigare har Amy Diamond och Svenska Björnstammen spelat i samband med tävlingen. I år är gästartisten Daniel Adams Ray som i höstas släppte konceptalbumet "Svart, vitt och allt däremellan".

- Det är kul för eleverna att få chans att möta en etablerad artist, säger Ulla-Britt Eriksson.

I år har Kulturskolan även samarbetat med studieförbundet Sensus och ordnat en kurs i arrangörskap i anslutning till tävlingen. De tio tjejer som gått kursen arbetar i kväll bakom scenen med att bland annat hjälpa artisterna till rätta och se till att tiderna hålls. En nyhet i år är att Kulturskolans melodifestival avslutas med en fest på Flygeln som arrangeras av fritidsledare.

Kulturskolans Melodifestival

Arrangeras i år för tredje året i rad.

Tävlande: Linus Nilsson, Emil Nolér, Filip Zellman, Oscar Gustafsson och Oscar Steen från Mosstorp, Therese Ohlander och AnaMaria Puljuz från Ektorp, Amanda Wärfman från Navestad, , Beatrice Ellmark Tornberg från Victoria, Karin Marklund, Louise Gunnarsson och Malin Aldhagen från Djäknepark, Josefine Kitti och Rima Aljaff från Söderporten, Agnes Persson från Haga, Amanda Ingels, Jennifer Sirén, Alexander Elfroos, Fredrik Ståhl, Jesper Drott och Jonas Söderström från Vittra.

Jury: Fjolårsvinnaren Ida Hertzman, Joakim Nättsjö från Norrköpings City, Hanna Örtengren från De Geergymnasiet, kommunalrådet Lars Stjernkvist, fritidsledaren Mattias Bhatt och ordförande Lana Brunell från Sveriges Radio Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!