Författarna av den nya boken, som ges ut av Norrköpingsförlaget Fantasi & Fakta nu lagom till valet, menar att debattklimatet inte bara har blivit hårdare, utan att någonting har gått sönder i vårt politiska system. Att grova anklagelser numera är en sådan naturlig del av det politiska samtalet att ingen längre reagerar.
”Om du upplever att vi har ett sunt politiskt klimat i vårt land, kan du sluta läsa nu.” Så inleds boken "Å ena sidan" som släpps i mitten av juni, skriven av Lars Stjernkvist och Sverker Wadstein som menar att den politiska debatten alltmer handlar om själva maktkampen, snarare än sakfrågorna. Att det är en valrörelse som aldrig tar slut, med en polarisering som bara ökar. En bakgrund till det är det parlamentariska läget och migrationsfrågan.
– Det handlar inte om att politiken ska vara ett enda stort kramkalas, där vi efter väljarnas slutsignal på valnatten förenas i ett grupparbete, säger Lars Stjernkvist. Skillnader, konflikter och maktkamper är ofrånkomliga. Men det måste finnas en rimlig balans. Med boken vill vi försvara politikens själva mening, som är att åstadkomma resultat, inte att vinna debatter.
Titeln kommer från att journalisten Per Wendel tyckt att Lars Stjernkvist var omöjlig att intervjua, att det aldrig fanns någon glasklar tidningsrubrik att inhämta, utan att det alltid var å ena sidan si och å andra sidan så.
– Visst är vi oroliga för den politiska utvecklingen, men boken är också väldigt mycket en hyllning av det politiska vardagsarbetet, säger Sverker Wadstein. För bortom den hårda retoriken finns det en politisk vardag, där det alla dagar i veckan finns politiker från alla läger som för konkreta samtal med varandra om hur vi får samhället att gå vidare. Men sådana samarbeten skapar inga tidningsrubriker.
Sverker Wadstein är en välkänd profil inom konflikthantering och familjerådgivning och anlitas som relationsexpert av Sveriges Radio P4. Han har även en bakgrund i Liberalerna i Norrköping. Det var han som tog kontakt med Stjernkvist med idén om en gemensam bok. Wadstein har tidigare skrivit boken "Konsten att vara vuxen", med en teori om hur konflikter uppstår, något som nu appliceras på politiken.
– Det är alldeles för svartvitt i debatten, alldeles för mycket förakt för den som har en annan uppfattning. I de allra flesta frågor finns den ett å ena sida och ett å andra sidan, och så gäller det att argumentera för det man själv står för, oavsett om det handlar om skatter, företag, friskolor, eller invandring och migration. När man lyssnar på debatten är det som att det finns enkla svar på svåra frågor – och det gör det ju aldrig, säger Sverker Wadstein.
– Det handlar absolut inte om att alla ska bli sams, utan det handlar om att tydliggöra olikheter, men göra det på ett respektfullt sätt.
Vem vänder sig boken till?
– Politiskt intresserade i allmänhet, men också lite särskilt till de som är eller funderar på att bli politiskt aktiva, säger Lars Stjernkvist, välkänd socialdemokrat med en bakgrund som partisekreterare och fram till 2020 kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.
Han hoppas att debattskriften ska bidra till ett ökat politiskt engagemang, och ett klimat där ingen ska tveka att gå upp i talarstolen av rädsla för att utsättas för påhopp.