? Kärlek, makt och manipulation. Den danska staten i kris och USA:s största konkurs. Och lite skratt på det. Det är några av ingredienserna i vad Östgötateatern hoppas blir ett framgångsrecept för kommande spelår.
På repertoaren finns en rad säkra kort i klassiker som Hamlet, den dråpliga 70-talskomedin Gin & Bitter Lemon och Farliga förbindelser.
Stora teatern i Norrköping öppnar med den senare - en klassisk historia om erotik och förödelse. Farliga förbindelser är baserad på Christer Hamptons pjäs och bygger på Choderlos de Laclos skandalösa brevroman från 1700-talets slut. Det är en grym berättelse om ett kärlekspar, spelat av Marika Strand och Sven Angleflod, som förgör allt i sin väg.
- Vi rör oss i en värld av kärlek, makt och undergång. Det är ett tacksamt material, så det finns en anledning att den filmatiserats fem gånger. Vår utmaning är att göra pjäsen rättvisa, säger regissören Tereza Andersson.
- Ju mer man jobbar med pjäsen, desto mer hittar man i den. Vi har sett filmatiseringarna som alla har olika vinklingar. Vi hoppas få publiken med i de stora känslosvängningarna av glädje och sorg. Det är verkligen riktig teater, fortsätter hon.
Shakespearefrälst
Skådespelaren och regissören Pontus Plaenge är Shakespearefrälst. Han är konstnärlig ledare för Sveriges Shakespeareteater Shakespeare på Gräsgården i Vadstena och tar under våren den brittiske nationalskalden till Norrköping. Fascinationen ligger i Shakespeares unika förmåga att snickra "spännande och raka stories". När Pontus fritt fick välja att sätta upp en av skaldens pjäser blev det Hamlet.
- Varför? Jo, för att den är aktuell - och inte aktuell. Den tar upp det som förenar oss genom seklerna, våra grundläggande förutsättningar för att leva ett liv som människa, motiverar han valet.
Istället för att gräva i Hamletgestalten, som han tycker så många gjort tidigare, vill han flytta fokus till tidens politik och samhällsstruktur som ligger till grund för handlingen - och drabbar alla, inte bara Hamlet.
Klassikerna varvas försiktigt med nyskriven dramatik, så som Enron av Lucy Prebble som kretsar kring det amerikanska energibolags uppgång och fall.
- Det är ett jävla bra manus. Jag läste det som en bok. Och man behöver inte vara finanshaj för att förstå. Den innehåller mer än siffror, det är en maktkamp och pendling på liv och död. Det är en krävande roll, och koreografen har dessutom sagt att vi bör vara vältränade. Det är lite oroande, skojar Jesper Barkselius.
Återvänder
Stycket Nomaderna av Monica Wilderoth får premiär på Östgötateatern i början av året. Med Nomaderna återvänder hon till teatern som hon kom till som skådespelerska i Spetsprojektet.
- Det är svårt att säga något snärtigt om den, men den tar upp de där jobbiga grejerna som varför man stannar i ett förhållande där man likt Sisyfos bara rullar stenen upp och ned.