I lokalen samsas arbeten som är två- och tredimensionella i en mängd olika tekniker: blyerts, kol, akrylfärg i varma och kalla färger, foto, stålnät samt glas- och keramik.
De flesta arbetena är övningsuppgifter för att träna handen och seendet, återgivning av volym, färger eller perspektiv.
Några uppgifter är mer fria. Exempelvis specialarbeten som Tone Linghults arbete i stålnät med den litet fyndiga titeln "Nätverk" som visar profiler av två män.
TatueringIntressant att notera är också en förlaga till en större tatuering som skvallrar om vad flera elever tar sikte på:
- Flera killar på vår utbildning lockas av tatueringar. Det är en ny arbetsmarknad för våra elever, säger läraren Sören Olsson.
Självporträtten vid entrén är också mer fria i sin stil. Några är collage och andra teckningar eller målningar. Eleverna har tagit ut svängarna och ge en djupare bild av sig själva. Någon överraskar med att göra porträttet som ett frimärke på ett tomt vykort - kanske vill det säga något om oss som oskrivna blad eller drömmen om det ultimata kändisskapet som frimärksmotivet är ett kvitto på? En annan elev gör sig till en rovdjurskvinna och för tankarna till Georg von Rosens femme fatale-motiv i rovdjursdemonen Sfinxen på Nationalmuseum. En tredje elev fångar hur musiken får omvärlden att suddas ut.
Inblick i skolans arbeteElevernas vårsalong brukar hållas på galleriet Konstforum på Saltängsgatan, men den är inte handikappanpassad och man behövde en lokal som även rullstolsburna kan ta sig till. Det fanns en ledig lokal tillgänglig på Spiralens övre plan, där butiken Granit tidigare fanns.
Utställningen pågår till onsdagen den 16 maj och ger en inblick i hur gymnasieskolans estetklasser arbetar med bild- och formämnet.
Sara Segraeus