Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dags för seriesamling

Att teckna serier är ett ensamjobb. Därför är serie- och animationsfestivalen Ruta till ruta efterlängtad bland Norrköpings kartonister. Igår gick startskottet med en gemensam utställning på Dynamo, festivalens nav.

Årets seriefestival Ruta till ruta som pågår hela helgen går i mörkrets tecken. "Vad kan vara mer passande än död" säger Marcus Pettersson som tecknar den första rutan i seriestafetten i utställningen Paint it Back på Dynamo.

Årets seriefestival Ruta till ruta som pågår hela helgen går i mörkrets tecken. "Vad kan vara mer passande än död" säger Marcus Pettersson som tecknar den första rutan i seriestafetten i utställningen Paint it Back på Dynamo.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2012-11-09 17:15

Uttrycken spretar förstås när tio serietecknares alster samlas i ett och samma rum. Väggarna täcks bland annat av abstrakta humorserier, bilder med collageteknik och surrealistiska rutor.

- Det är sjukt kul att vara med, att träffa andra och inspireras av det som de gör, säger Marcus Pettersson.

Han bor i Norrköping, är självlärd och försöker nu etablera sig som illustratör och grafisk designer.

- Det svåra är att ha självdisciplin. Att sätta sig ner och faktiskt arbeta, sedan är det förstås en tuff bransch. Men det är fruktansvärt roligt.

"Typisk svensk"

Marcus Pettersson bidrar med en skruvad serie Mannen som inte vill äta fisk - och anledningen till den iställningen visar sig vara en rädsla att själv förvandlas till en fisk.

- Jag är väl en rättså typisk svensk tecknare. Svenska serier utgår ofta från vardagen men är mörka, satiriska, abstrakta och lite surrealistiska. Till skillnad från amerikanska serier som är mer actionfyllda berättelser.

Festivalens övergripande tema är novembermörker, därför var rummet på Dynamo lämpligt - en riktig black box med korpsvarta väggar.

Temat passade också många av tecknarna, bland andra Rikard Lind. Fantasifoster som monster och troll är återkommande i hans naivistiska motivvärld.

Medeltiden inspirerar

Fia Mattsson inspireras av medeltiden, sagor och dataspelet Zelda i sitt serietecknande. Bilden av den mörka medeltiden må ha nyanserats av moderna historiker men klassiska sagor innehåller förstås ett växelspel av ljus och mörker. Det gör även Fia Mattssons pocketroman, Legenden om Nordlingen som sysselsatt henne i tretton års tid.

- Jag skriver om det jag själv vill läsa om. Det är en klassisk saga med romantik, tragik och våld. Den tar upp hela min fritid. Jag kommer väl vara klar när jag närmar min pension.., säger hon med ett leende.

Teckningarna har driv och ger intryck av filmisk bildberättelse.

- Jag har läst animation på Gotlands högskola och det märks i kompositionen i mina serier. Det är lite som en storyboard med filmrutor.

Fia Mattsson håller kurser på Gredelin konstnärshandel och under festivalen håller hon en work shop i skissteknik.

Under helgen kommer utställningen att växa. Tecknarna turas om att skapa en gemensam stafettserie, där varje tecknare bestämmer vilken vändning berättelsen ska få i just deras serieruta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!