Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cynthia Kai debuterar som regissör

Det var kärleken till Stravinskys musik som fick Cynthia Kai att vilja sätta upp Historien om en soldat. En berättelse som varvar skuggspel, dans, musik, slapstick och dockteater. På fredag har den premiär på Teater Bråddgatan 34 i Norrköping.

Foto:

NORRKÖPING2013-03-09 10:24

- Jag hoppas att den ska bli poetisk, vacker, visuell, levande, underhållande historia om valen vi gör i livet, säger Cynthia Kai, koreograf på bland annat Östgötateatern som nu debuterar som regissör.

Cynthias mamma är dansare vid New York City Ballet som grundades av den ryske koreografen George Balanchine. Inte konstigt att Stravinskys moderna balettmusik spelades flitigt i barndomshemmet.

- Jag har alltid älskat musiken i Historien om en soldat. När jag satt och pratade med Johan Siberg över ett glas rödvin visade det sig att han också förälskat sig i den. Kan vi inte göra den! utbrast vi båda, berättar Cythia Kai.

- Sedan dess har jag träffat på människor som är klippt och skurna för föreställningen. Flödet har varit helt magiskt, som att det här var meningen att bli av, säger hon.

På en färja mellan Kiel och Oslo råkade hon få syn på Maria Wulcan i en show som bara innehöll några få balettsteg. Men det övertygade Cynthia Kai:

- Henne ska jag ha! Det var en omedelbar känsla, berättar hon.

- Sedan ville jag ha dockor och scenografen Benita Bergfeldt Löfgren har tagit mina idéer och gjort dem otroligt mycket bättre. Det är många som är med och skapar min dröm!

Berättelsen har sitt ursprung i en rysk folksaga och handar om en soldat, spelad av Denny Lekström, som blir överrumplad av djävulen när han spelar på sin fiol. Han blir lovad all tänkbar rikedom i utbyte mot instrumentet och faller för det lockande erbjudandet.

- Det liknar ingenting jag gjort förut. Föreställningen är bara en dryg timme men tar upp svåra livsval och förhållandet mellan gott och ont. Människans livsideologier dras till spets, säger Denny Lekström.

Musikerna kommer från Östgöta Blåsarsymfoniker och Östgötamusiken. Stravinskys musik är skriven för septett eftersom det var ont om musiker när musiken skrevs under första världskriget.

- Musiken är skriven väldigt solistiskt, alla instrument exponeras på ett fint sätt, berättar Johan Siberg, kapellmästare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!