Programmen har arbetsnamnet "Om tavlor kunde tala", och berättar om tio kända konstverk i lika många avsnitt som ska sända nästa höst.
Den senaste tiden har Crazy Pictures bland annat spelat in krigsscener från första världskriget i Mjölby och skapat en John Bauer-inspirerad sagovärld med troll och sagoväsen i trakten av Vånga. Detta för att kliva in i John Singer Sargents krigsmålning Gassed och en av John Bauers kända illustrationer till Tomtar och troll.
Programledare är Melker Becker och idén att uppleva konstverken inifrån är hans.
- Det är en form av pojkdröm att vara i en skyttegrav och gå in i en saga, säger han.
Han har tidigare gjort SVT-serien Svenska hemligheter och det var i arbetet med den serien han ständigt snubblade över Bengt Lagerkvists konstprogram Konstalmanackan som sändes i SVT.
- När jag letade arkivmaterial gick jag igenom gamla VHS-kassetter. Framför det program jag alltid letade efter låg Konstalmanackan. Jag hatade det som barn, men efter att fastnat framför tio program tyckte jag att det var bra. Jag började fundera på hur man kunde göra ett konstprogram idag.
Crazy Pictures i Norrköping backar inte för att testa nya grepp och gör serien tillsammans med Melker Beckers Stockholmsbaserade produktionsbolag Mediabruket. Men inspelningarna sker i huvudsak i Norrköpingstrakten.
- Allt är enklare att göra i Norrköping. Det är skönt bara att slippa ifrån bilköer, säger Melker Becker som tidigare bott i Norrköping.
I de 15 minuter långa programmen klipps mellan fakta, där konstvetare berättar om konsten, och tavlans levande värld.
- I grund och botten är det ett faktaprogram, men vi gör det på ett lekfullt sätt och drar in filmens berättarteknik, säger Olle Tholén.
När Melker Becker och fotografen kastas in i målningarnas värld ser det ut som de blir omkullsprungna av troll och nära att skjutas i första världskrigets skyttegravar.
Den skyttegrav som byggdes innan inspelningen i Mjölby var 70 meter lång och tre meter djup.
- Det var en utmaning. När man väl var där och spelade in fick man en känsla av att det var på riktigt, att allt händer i stunden. Det krävdes också en hel del soldatstatister. Men vi ser inga hinder som inte kan klaras av.
Hur gick de senaste inspelningarna i Vånga?
- Vi filmade John Bauer-tavlan mitt i natten. Vi var uppe i 27 inspelningstimmar på raken - så man var ganska urladdad. Men det blir väldigt bra. När man filmar brukar det vara ångestfyllt för man vet inte hur det blir, men nu gick allt väldigt smidigt och det kändes härligt, säger Olle Tholén.
Melker, vad hoppas du att serien ska ge tittarna?
- I sann public service-anda tror jag att det bjuder in publiken att förkovra sig om konst. Jag kan bara se hur det här påverkat mig, från att ha hatat ett program som Konstalmanackan till att ha jobbat fram en hel serie om konst. Det säger ganska mycket om hur spännande det kan vara, säger Melker Becker.
Han lyfter särskilt fram maktperspektivet som en intressant aspekt av konsten.
- Med facit i hand står det klart att målningarna haft ett massivt inflytande på eftervärldens bild av historiska händelser och personer. I till exempel Karl XII likfärd skapar konsten myter som kan svåra att ta död på.