Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Civilisationskritik inbäddad i underfundig humor

Konstnären Alexander Hadad betraktar sig som en sagoberättare. Med sina skulpturer synar han på klassiskt fabelmanér människans svaghet.I morgon, lördag öppnar Alexander Hadads första separatutställning på Galleri Kronan.

"Väntan" är inspirerad av vetenskapsmannen Isaac Newton och äpplet som gav honom principerna för gravitationen. Men skulpturen blir också till en vidare allegori över väntan som känns så lång att fötterna blir stora.

"Väntan" är inspirerad av vetenskapsmannen Isaac Newton och äpplet som gav honom principerna för gravitationen. Men skulpturen blir också till en vidare allegori över väntan som känns så lång att fötterna blir stora.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-01-11 13:16

Men Norrköpingskonstnären har flera gånger medverkat i samlingsutställningar på galleriet. Bland annat i Konst ochklocka-utställningarna som bevisar att Hadads skulpturer är omtyckta och populära. De brukar tingas först när kommunens trotjänare har möjlighet att välja ett konstverk istället för en guldklocka.

- Det är fantastiskt roligt. Folk kanske gillar skulptur, säger Alexander med ett brett leende.

Alexander Hadad är född 1959 i Syrien och hans konstnärskap står stadigt med benen i två kulturer, svensk natur och orientalisk berättartradition. Han älskar att vara ute i naturen och på somrarna kan han ägna många timmar åt att fiska vid Glan.

Levande sagoberättande

Men inspirationen kommer också från barndomens fantasivärld och orientalisk mytologi. I barndomsshemmet fanns varken tv eller radio, men däremot en levande muntlig berättartradition.

- Mormor eller pappa berättade en saga varje kväll. Det var som sagan fick vingar, man flyger med den - och när jag sitter och skulpterar kommer de tillbaka till mig.

Alexander Hadads fabeldjur i stengods har en mjukt rundad charm och rymmer humor och underfundigheter. Men figurerna manar till eftertanke och budskapet kan vara nog så civilisationskritiskt och vasst.

- Jag tar upp allvarliga ämnen med ett leende. För mig är glädjen viktig. Om man visar skulptur för barn och de börjar att skratta - då vet man att man lyckats.

Läs mer i tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!