Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cirkus Cirkör stickar för fred

Beväpnade med garn, stickor och rep tar Cirkus Cirkör strid för en fantasifullare och fredligare värld. Den världsomspännande stickningen Knitting Peace har nu landat i Norrköping.

Garnnettos stickkarfé i Linköping har stickat fred med mjukt ihopkedjade peacemärke, hjärta  och pistol med knut på.

Garnnettos stickkarfé i Linköping har stickat fred med mjukt ihopkedjade peacemärke, hjärta och pistol med knut på.

Foto:

NORRKÖPING2014-03-06 07:17

Den hyllade föreställningen Knitting Peace är inspirerad av craftivism, en internationell aktiviströrelse som sprider sitt mjuka budskap i gatukonst av garn.

Regissören Tilde Björfors kom i kontakt med rörelsen när hon arbetade med idé om att utforska frågor kring människors strävan i livet. För cirkusartister kan denna strävan, oändliga timmar med träning, handla om att uppnå det till synes omöjliga.

Föreställningen tar vid efter Cirkus Cirkörs KnittedPiece, som kretsade kring fem cirkusartister från olika länder med en sak gemensamt: En besatthet i trådar.

– Det var en undersökning kring hur trådar och trassel kan skapa vägar och kommunikation mellan människor. Snart kom regissören och ensemblen i kontakt med jätterörelsen craftivism, där handarbetet till stor del handlar om kommunikation. Men det är i grund och botten en fredsrörelse, berättar föreställningens producent Sara de Vylder.

Scenrum med trassel

I Knitting Peace skapar nycirkusartisterna en magisk värld i ett scenrum fyllt av nystan, trassel, linor och garntrådar. Artisterna från Sverige, Finland, Frankrike, Italien, Norge och Spanien är inriktade på bland annat lindans på slak lina och luftakrobatik.

Den finska trapetsartisten Matleena Laine berättar att hon och de andra cirkusartisterna har uppmanats att gestalta sin egen strävan.

– Vi uttrycker den med kroppen. För mig kom det att handla om stora existentiella frågor kring att vara människa. Jag vävde in berättelser och känslor om mitt eget liv. Istället för att visa en teknik eller olika rörelser handlar det om att få en kontakt på en känslomässig nivå, ungefär som med musik, säger hon.

Läs hela artikeln i Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!