Uppsättningen "Marken brinner" spelas för högstadie- och gymnasieungdomar i länet. Pjäsen handlar om uppror, polisvåld och diskriminering och är skriven utifrån upploppen i exempelvis Husby.
Men efter att elever kommit med rasistiska påhopp och klottrat hakkors på Elsas hus i Linköping fattade Ung scen/öst beslutet att ta speluppehåll av arbetsmiljöskäl.
– Det kändes inte tryggt för oss. Vi fick pennor kastade på oss, möttes av verbala kränkningar och kände av en fysiskt hotfull stämning. Det fungerade inte, säger skådespelaren Alejandra Goic.
Skådespelarna har reagerat mycket på att lärarna inte ingrep och på deras brist på ansvarstagande i teatersalen.
– Det som är unikt i det här fallet är att lärarna inte tar ansvar för sina elever. Ingen har ingripit över huvud taget. Det har chockat oss som skådespelare. Vi som skådespelare har fått gå in som vakter, pedagoger och allt på en och samma gång. Det är inte vårt jobb.
När föreställningen i fredags hade nypremiär efter en veckas uppehåll fanns två extrainsatta pedagoger som kunde förbereda publiken genom att hålla en kort introduktion om diskriminering, kränkningar och demokrati i foajén och vid behov lugna ner stämningen under föreställningen.
– Vår pedagog hanterade otroligheter på ett tryggt sätt, så det kändes kul att spela idag, säger Alejandra Goic efter föreställningen.
– Bakgrunden till elevernas reaktioner är nog att de inte är förberedda. De hade behövt få ett större underlag innan föreställningen. Vi märker at det är väldigt svårt att tala om de här frågorna i Sverige idag. Eleverna blir konfronterade med en verklighet som inte har fått plats i det offentliga rummet. Det blir en chock, tror jag, säger Alejandra Goic.
Föreställningen fortsätter från Linköping till Norrköping den 9 november.