Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Chefen om priset: "Det var skrik, glädje och tårar"

Under tisdagen tilldelades Norrköpings stadsmuseum den nationella utmärkelsen årets museum 2021. "Det här är ett betyg på att vi gör rätt", säger museichef Maria Jönsson.

Glädje bland medarbetarna på museet efter att ha fått priset.

Glädje bland medarbetarna på museet efter att ha fått priset.

Foto: Norrköpings stadsmuseum

Norrköping2021-04-28 18:00

– Det var skrik, glädje och tårar. Vi gjorde allt det där ovärdiga man kan göra när man är riktigt, riktigt glad, säger en skrattande Maria Jönsson när jag frågar hur hon och kollegorna reagerade på beskedet att de var årets vinnare.

Ett dygn senare är stämningen fortfarande på topp bland museets medarbetare.

– Vi har hunnit smälta det här litegrann men vi har också landat i stoltheten. Det initiala glädjeruset övergår snarare lite i stundens allvar; att vi faktiskt fått det här priset av branschorganisationen.

Under onsdagen väntar man på att vandringspriset i form av en glasstatyett av Bertil Vallien ska anlända från förra årets vinnare, Sörmlands museum.

– Det här är ett så fint bevis på ett gott arbete. För mod att ställa sig i samhällsdebatten kring demokratiska frågor. Fria och obundna museum är en styrka men det är inte någon självklarhet.

Utställningen "Medlöperi och motstånd" som till stor del gjorde att priset landade hos Stadsmuseet var en kontroversiell historia. 

På en vägg med flera löpsedlar och artiklar sattes en Folkbladet-artikel upp om en lokal SD-kandidat med nazistsympatier. 

SD Norrköping, som motsatte sig att hela styrelsen kunde synas på bilden till artikeln, valde att polisanmäla utställningen som helt plötsligt fick nationell uppmärksamhet.

Maria Jönsson ångrar inte museets val att sätta upp artikeln.

– Absolut inte. Vi är stolta över allt arbete som bidrar till att demokratin stärks. Man måste kunna ha en öppen transparant dialog. Det är lätt att man tar ett steg tillbaka i sådana lägen och att man blir lite rädd. Det är kanske just det som många försöker att uppnå. Mitt jobb är att stå stadigt och ta beslut i demokratins anda.

Det låter snarare som att du ser de här reaktionerna som något positivt?

– Ja, det skulle jag säga. Om man tittar på hela museisverige så pratar man där om att Stadsmuseet var först med att pröva museilagen som kom 2017. Den har tidigare inte prövats mot några verkliga fall och då kan man heller inte veta hur stark den lagstiftningen är.

– Så det är jätteviktigt för hela museisverige och för vårt museum ger det en uppmärksamhet som är svår att greppa. Intresset för Stadsmuseet är enormt. 

– Vi hoppas att det här kan leda till att fler kommer att besöka Norrköping och resten av våra museum, avslutar Maria Jönsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!