Birro
Han är tillbaka i Karlavagnen i kväll. I final i På spåret nästa vecka. Aktuell på Skandiateaterns scen i morgon. Marcus Birro ligger inte på latsidan. Vi har pratat med honom om tävlandet i tv, det betydelsefulla mötet med publiken, kommande boken och turnén med ungdomsidolen.
Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Boken kommer delvis att handla om tiden i början av 90-talet med svartklubbar och musikhjältar som sedan följt honom genom livet. En av dem ska han turnera med i höst - Wayne Hussey, känd från depprockband som Sisters of Mercy och The Mission. - Det känns helt vansinnigt. Helt overkligt. Vi jobbar också på en skiva med ljudinstallationer som jag ska läsa in texter till, översatta till engelska. Det är inte första gången Marcus Birro arbetar med musiker. Tidigare har han gett ut skiva och turnerat tillsammans med Stry Terrarie och Olle Ljungström. Monolog på Skandia
Den gemensamma turnén bokas nu upp och omfattar hittills Sveriges tre största städer, men Marcus Birros förhoppning är att den även ska nå Norrköping. Men redan i morgon kväll står Marcus Birro på Skandiateaterns scen med en monologföreställning som även innehåller uppläsningar ur nya texter, dikter och en del ur kommande boken. Marcus Birro tillhör den skara författare som känner en genuin glädje i det levande mötet med sin publik. Han tror att en del av förklaringen är att han en gång i tiden började med att uppträda - fast då uppfylld av drömmar om att bli rockstjärna. - Det är så nära rus man kan komma. Det stänger av det som varit och det som kommer. Allt annat bara försvinner när man står på scenen, det är verkligen en jättekick. - Mötet med publiken betyder jättemycket. Det är enda gången jag träffar folk. Annars är det mest taxichaufförer... Mitt sociala liv är inte särskilt spännande. Att få prata med folk i radio och träffa publik är det roligaste jag har. Tar upp reumatism
På senare tid har Marcus Birro syns flitigt i tv, men i kväll gör Marcus Birro comeback i radion, i sitt Karlavagnen. Han släpper ordet fritt för lyssnarna, men ett tema han gärna vill ta upp framöver är reumatism. För att vara en folksjukdom med en miljon drabbade tycker han att det talas alldeles för tyst om den. Marcus Birro själv fick för två år sedan diagnosen Bechterews sjukdom, en kronisk reumatisk sjukdom, vilket han var öppen med under sin medverkan i Let’s Dance. - Det var rätt tufft, men det blev bättre medan jag tränade. När jag slutade kom en reaktion efteråt, säger Marcus. Att jag åkte ut kan jag inte skylla på att jag hade ont. Jag är rätt dålig på att dansa. Hur ser du på äventyret i Let’s dance? - När Agneta och Rabih åkte ut kändes det rätt hemskt. Det var kul att lära känna Helena (Fransson, Marcus danspartner red anm). Men hela den hycklande, svassande, nöjesvärlden kan jag gott ha och mista. - Ska jag vara helt ärlig kändes det lite som en befrielse att åka ut. Det tog alldeles för mycket tid, två timmar om dagen om man slår ut det. Men andra kunde träna sju- åtta timmar om dagen och sov över i träningslokalen. I direktsändning efter utslagningen berättade Marcus att han såg fram emot att få ägna mer tid åt sitt skrivande och sin familj. I början av hösten väntar han och sambon Jonna Vanhatalo tillökning. "Hon är manisk"
- För oss är alla graviditeter komplicerade. Jonna blir sängliggande och jag ska vara hemma i vår och sommar för att ta ett större ansvar. Samma kväll som Marcus Birro virvlade ut ur Let’s Dance - gick han till final i På spåret med parhästen Johanna Koljonen. - Hon är en helt manisk person. Jättekonstig egentligen, men hon lyckades hålla ihop alla bitar under sändningen och vi kan olika saker så vi kompletterade och hjälpte varandra. - Det blir en bra och spännande final, avslöjar Birro.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!