Birgitta Flenburg var museichef mellan 1987 och 2003 och blev den första kvinnliga chefen på Norrköpings konstmuseum.
– Jag har tittat på de verk som hon köpte in och gjort ett urval som är representativt för perioden. Det är mycket som händer då. Fotot blir accepterat som konstform och även videoverk, säger Helena Scragg, utställningsintendent.
Det är 18 verk som valts ut från en rätt så lång tidsperiod.
Var det svårt att välja?
– Både ja och nej. Selfportrait with bubbles av Annika von Hausswolff minns jag när det kom, hon var en av mina stora idoler, så det var ganska lätt att plocka ut. Sen har vi Leonard Forslunds En atrofisk rosenkrans som jag bara sett som reproduktion. Det var underbart att få plocka fram den.
Birgitta Flenburg uppmärksammades ofta för sina inköp av unga samtida konstnärer och lyftes som ett föredöme i rikspressen. Hon gjorde också mycket för att det skulle vara en mer jämlik representation mellan kvinnor och män i samlingen.
– Under Birgitta Flensburg blev det en ny inköpspolitik och om man tittar sammantaget på inköp och utställningar så var det mot slutet 50 procent kvinnor, säger Helena Scragg.
Utöver de verk som kan ses på museet är Birgitta Flenburg också känd för att ha köpt in det omdebatterade landmärket i Industrilandskapet, Den femte skorstenen.
– Ett uppförstorat foto av skorstenen kommer att möta besökarna på museet.