Utställningen baserar sig på en reserapport, där Göran Odbratt tillsammans med fotografen Kent Klich skildrar vad som har hänt efter tio års samarbete mellan Sverige och Litauen, Kirgizistan och Ryssland kring omhändertagande av barn.
Göran Odbratt återvände sedan till barn på institutioner och barnhem nu i Ryssland och Litauen, men även i Sverige, för att uppmuntra barnen att uttrycka sig i bilder och arbeta med dem i work shops.
- Barn kan, vill och vågar om de får verktyg och om det finns vuxna människor som är intresserade. Därför är utställningen viktig. Barnen har uttryckt sig och nu måste folk lyssna på vad de säger, säger Göran Odbratt.
- Utställningen är ett sätt att förstå att barnen finns på riktigt. De får en stark identitet i det offentliga rummet och blir inte bara siffror i kolumner.
Mer makt
Han påpekar att det finns risker om institutioner förblir slutna världar, med sina egna regler, där barn kan fara illa utan att omvärlden vet något.
Med kameran i handen har barnen inte bara fått utlopp för sin kreativitet. De har också fått mer makt.
- När man har en kamera får man ett tolkningsföreträde i olika situationer, man får mer makt. Jag har skojat med barnen och sagt att: "Glöm nu inte bort att plåta kokerskan". På så sätt får de tillträde till alla miljöer. På ett hem hade fick de inte gå in i köket, men projektet gjorde det legitimt.
Vilken betydelse tror du att utställningen har för barnen?
- Om man inte tror att det man gör är värt något, kan det bli en omtumlande upplevelse.
30 000 bilder totalt
Bilderna i utställningen är många, men är ändå en försvinnande liten del av alla de bilder som tagits inom projektet. Med 24 kameror togs totalt mellan 25 000 och 30 000 fotografier. Bilderna skildrar barnens liv och uttrycker kärlek, rädsla, relationer och vuxnas närvaro och frånvaro.
Svetlana Rybakova, 16, bor på barnhem i Litauen sedan nio år tillbaka och var en av dem som fick åka till Sverige för att vara med på vernissagen.
- Alla ville åka och vi röstade om vem som skulle få göra det. Nu har jag lovat att berätta allt i detalj när jag kommer tillbaka, säger hon.
Svetlana Rybakova har engagerat sig i bildverkstaden med liv och lust. Men arbetet har inte bara fått henne att intressera sig för foto, berättar hon.
- Det här har gett mig en känsla för att det finns en hel massa saker att upptäcka och intressera sig för - sådant som jag inte tänkte på tidigare.
Fortsätter till Moskva
Fotograferna Kent Klich och Lars Tunbjörk har medverkat i projektet och i utställningen ingår även bilder av dem båda.
Utställningen har fokus på barns rättigheter och tanken är att den ska blir en plattform för en diskussion om dessa frågor. I anslutning till utställningen arrangerade Arbetets museum igår ett seminarium om ansvarsfrågor och barns rättigheter i samband med omhändertagande
Efter Arbetets museum i Norrköping fortsätter utställningen till Moskva, Ryssland, och därefter vidare på turné runt om i Sverige.