Vi träffar henne i radhusköket, där hon skriver när tillfälle ges. Med åtta barn i huset kan hon inte välja att följa sin egen inspiration - det gäller det att gripa möjligheten i luften.
Barnboken Är det morgon nu? skrevs med den då två och ett halvt år gamla dottern Inez i tankarna. Nu är hon fyllda sex år.
Manuset blev liggande, men Maria kände till slut att hon inte hade något att förlora på att skicka in det.
- Jag hade inte särskilt höga förhoppningar. Men jag fick positivt svar ganska snabbt från det här förlaget. Jag blev så glad att tror jag dansade här i köket. För mig var det som att vinna en miljon på lotto. Känslan var väldigt häftig, skrattar hon.
Förlaget Vivlio har specialiserat sig på utgivning av barnböcker på flera språkkombinationer. Maria Petterssons bok ges ut i fyra språkkombinationer: svenska-arabiska, svenska-bosniska, svenska-somaliska och svenska-tigrinska (som talas i Eritrea och Etiopien)
- Att det blev just de beror på att det fanns ett behov av banböcker på språken, säger Maria Pettersson.
Det finns även en version på enbart swahili, eftersom bokens illustratör Petra Szabo har ett stort engagemang i Tanzania och vill sprida boken där.
Maria är mycket nöjd med hennes bilder.
- Hennes tolkning av min text i boken är fantastisk. Illustrationerna är väldigt vackra, som små konstverk med en varm ton. Förlaget förstod verkligen vilken typ av illustrationer jag ville ha till min text.
Den handlar om den pigga Inez som vaknar en tidig morgon när mamma och pappa sover. När de inte vaknar fantiserar hon sig bort och föräldrarnas dubbelsäng blir till ett hav med vågor, där hon hittar en liten ö med en skattkista och en apa.
En ny bok om Inez är på gång, den ska handla om att hon åker till affären med sin pappa.
- Jag vill att både föräldrar och barn ska känna igen dig. Alla föräldrar vet hur det är att vara stressad och handla med ett trött barn som klättrar ur kundvagnen. Även där hittar hon sitt eget äventyr.
Hur ska en bra barnbok vara?
- Jag har ju läst en del barnböcker. Jag tycker att även de minsta barnen ska få ett spänningsmoment och en knorr på slutet. En bra bok ska inte bara ta slut, den ska gärna sätta igång barnets egen fantasi, säger Maria Pettersson.
Läs artikeln i sin helhet i pappers- eller e-tidningen.