Ateljékamrater ställer ut för första gången

Camilla Lundberg, Annika Johansson och Katarina Lönnby delar ateljé i Stockholm. På Konstforum ställer de tre konstnärerna ut tillsammans för första gången.

Akvarell av Katarina Lönnby.

Akvarell av Katarina Lönnby.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2015-02-07 06:31

Konstnären Camilla Lundberg blev entusiastisk när hon fick veta att galleriet Konstforum har utsikt över ett vattendrag.

– Det är som att konsten kopplas samman till platsen, säger hon.

Det är den kristna myten om mjölnarflickan Bernadettes som har inspirerat Camilla Lundberg i de målningar hon ställer ut. Bernadette fick en rad uppenbarelser vid floden Gave de Pau i närheten av vallfartsorten Lourdes i mitten av 1800-talet.

– Jag har alltid varit intresserad av seende och perception. Jag tänker mig att mina målningar kan betraktas som en synupplevelse precis som Bernadettes.Jag känner en väldigt stark koppling till måleriet. När man står och målar kan plötsligt målningen uppenbara sig för en som en drabbning. Hade man varit religiös hade man nog kunnat beskriva det som en nåd eller helig stund, säger Camilla Lundberg.

– Jag önskar också att betraktaren ska vara lika mottaglig som den fjortonåriga flickan Bernadette, och kunna anamma det främmande språk som måleriet är.

Speglingar och rörelser

Vattendrag och speglingar i vattenytan återfinns även i Katarina Lönnbys konstnärskap. Hon visar akvarellmålningar ur två bildserier, där en katt syns i olika naturmiljöer. Katten är återkommande i hennes konstnärskap.

– Den är en del av mig själv, kan man säga, och den står nog för en längtan till naturen, säger hon.

I galleriet finns även några skulpturer där Katarina Lönnby har arbetat med material som båtpropellrar, dockor, lampor och klädhängare. Ur hennes "Katapult" ser en docka ut att när som helst bli utskjuten.

– Jag tänker inte att det ska vara skrämmande. Det är mer så att jag tycker att det är roligt med färg och form. Jag utgick från sådant som jag tycker är attraktiva material och föremål. Jag fastnade för båtpropellrar för att de indikerar rörelse.

Kulisser och konsthistoria

Kanske kan vatten ses som en röd tråd mellan de tre konstnärerna. Exempelvis Annika Johanssons målning "Woodland" ger också en känsla av mörkt vatten, där bilder speglas i ytan. Men titeln syftar på trä och refererer till kända motiv ur konsthistorien. Bildelement lånas från renässansens mästare som FraAngeligo och Piero Della Francesca. Men Annika Johanssons blandar även in personliga upplevelser och minnen i sina oljemålningar.

– Jag skapar bilder i bilden som kan påminna om scenografi och kulisser. Det blir till en teaterscen där jag är regissör och har kontroll över världen, säger hon.

Utställningen har vernissage idag, den 7 februari och pågår till den 22 februari.

Oljemålning av Annika Johansson.
Oljemålning av Annika Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!