"Allt blir bättre med musik"

"För allt blir bättre med musik", stod det på projektorn i Louis De Geer hallen under lördagen, när närmare 130 barn från Norrköping och Motala fick sjunga och spela med hela Norrköpings symfoniorkester, SON.

Ayla. Kabaca, från Bolibompa i röd tröja, var med på lördagens barn- och familjekonserter i Louis De Geer. Bilden är från genrepet.

Ayla. Kabaca, från Bolibompa i röd tröja, var med på lördagens barn- och familjekonserter i Louis De Geer. Bilden är från genrepet.

Foto:

Norrköping2018-01-21 08:00

Videon är inte längre tillgänglig

Under hösten började barnen från Klockaretorpets skolor att spela i Kulturskolans El Sistema-verksamhet. Tanken med projektet är att "allt blir bättre med musik". Idén: Musiken ska fungera som ett verktyg för att främja bättre sociala förhållanden.

– Verksamheten grundades i Venezuela, man använde musiken för att hjälpa barn som hade det svårt både socialt och ekonomiskt, berättar Kristina Holm Danielsson, producent för SON:s barn och familjekonserter.

Norrköpingseleverna har fått prova på att spela olika instrument och även fått testa på hur det är att spela i orkester. Under höstens onsdagar har det på skolorna även anordnats så kallade "vänstays". Där musiken även ska bidra med bättre gemenskap och sammanhållning.

– Dit kommer barn, föräldrar, lärare och även ibland musiker från symfoniorkestern. Det blir som en samlingspunkt, föräldrar lär känna varandra samtidigt som barnen ofta uppträder och visar vad de lärt sig på musiken, berättar Kristina Holm Danielsson,

I Motala har man jobbat med El Sistema sedan 2014 och där har det fallit väl ut.

– För att locka föräldrar till skolan har man i Motala även funderat på att kombinera dessa samtal med barnens uppträdanden. Många föräldrar går inte på barnens föräldramöten och utvecklingssamtal, men man vill däremot inte missa sina barns musikuppvisningar, säger Kristina Holm Danielsson.

I Norrköping smygstartade El Sistema på Kulturskolan i våras och hela hösten har barnen övat sång, instrument och orkester. Eleverna har haft flera musikundervisningar i veckan och konserten med Norrköpings symfoniorkester är den andra konserten som de medverkar i. I november hade de sin första konsert i Mirum galleria. I lördags fick barnen spela med hela symfoniorkestern för första gången, i samband med att SON öppnade huset och erbjöd en rad olika aktiviteter.

– Att som barn få spela med SON är en maffig känsla, säger Kristina Holm Danielsson.

När man går i förskoleklass och årskurs ett får man testa på massa olika instrument.

– Jag tror det är min första konsert, säger 7-åriga Noah Azari som går i ettan innan genrepet.

Noah gillar mest att spela trummor, men i lördags fick han stå på scenen och sjunga.

Från årskurs två sköter skolorna själva undervisningen och då får barnen själva välja vilket instrumenten de vill fortsätta spela.

Tjejerna Ribika Kaeshish, Amanda Gorgis och Evelina Gorgis från Tamburinens skola har valt att spela tvärflöjt.

– Det är jättekul, säger de innan de kliver upp på den stora scenen och ska spela med SON.

El sistema

är ursprungligen en statligt finansierad frivillig musikskola för barn och unga i Venezuela. Den grundades 1975 av ekonomen och dirigenten José Antonio Abreu, med syftet att ge alternativ till livet på gatan med kriminalitet och våld. I Norrköping bedrivs El Sistema sedan i våras i Klockaretorpets skolor. Här samarbetar man med Norrköpings symfoniorkester och med Motala kulturskola som bedrivit detta sedan 2014.

Källa: Wikipedia och Kulturskolan i Norrköping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!