Utställningen är producerad av Åby IF och visas för första gången i sin helhet på "Hyllan" på Stadsmuseet.
Skärmarna - fyllda med fakta och anekdoter, decennium för decennium - har tidigare visats på olika håll i Åby. Men då en åt gången.
Besökaren kan läsa det allra första matchreferatet från december 1922, från en bandymatch mot Graversfors som i utställningen beskrivs som "ärkerivalerna" . Texten avrundas lakoniskt med: "Domare var Börje Eriksson, vilken dömde så gott han kunde."
Filmer och föremålSkärmutställningen har här kompletterats med filmer och föremål från Stadsmuseet som har hand om Östergötlands idrottshistoriska samling.
- Det gör att utställningen lever på ett annat sätt. Det är positivt, säger Ingemar ?Mora? Olsson.
Filmerna visar dels området kring Åby IP 1960 och dels "Skidans dag" 1953, då Åby sattes på kartan när den svenska skideliten bjöds in att tävla. En av stjärnorna var Mora-Nisse Karlsson som åkte i spåret som gick mot Davarvala, förbi Modergölen, över Glottern och tillbaka över Torshag och ner förbi Ättetorps Prästgård med mål i Idrottsparken.
Ingemar ?Mora? Olsson berättar att det inte var några prispengar, men att skidstjärnorna - som alltid vann - på förhand fick meddela vilka priser de ville ha. Sixten Jernberg ska ha paxat en yxa från Hults bruk.
Utställningen spänner från 1922-2012 och togs fram till jubileet för att sprida intresse och kunskap om klubben. Inte minst lyfts personer fram som haft betydelse för klubben.
- "Åby" Ericson är oslagbart den person som haft störst betydelse - och genom honom har ortsnamnet spridits. Idag har vi Jessica Samuelsson som tas ut i Pia Sundhages trupp, säger ränarprofilen Ingemar ?Mora? Olsson, ansvarig för utställningens innehåll.
Läs hela artikeln i Folkbladet