Folkbladet rapporterade igår om stölden av Bror Marklund Sittande pojke från 1936. Bronsskulpturen försvann från Skulpturparken under natten mot tisdagen. Dessutom gjorde tjuvarna åverkan på en annan skulptur, Palle Pernevis Fina Fisken (1961) som nu är nedmonterad men kvar på museet.
- Det är en fruktansvärd händelse. Det handlar inte bara om ett penningvärde eller försäkringsvärde, utan även ett konstnärligt värde, säger konstmuseichef Helena Persson.
- Det finns många perspektiv på det som hänt. Vi vill att konsten ska vara så tillgänglig som möjligt. Vi ska kunna möta konstverk i vår gemensamma miljö. Därför är detta fruktansvärt tråkigt. Vi hoppas naturligtvis att de som har gjort det här återlämnar skulpturen, fortsätter hon.
Bror Marklund hade en framskjuten position som en av de stora 1900-talsskulptörerna och finns representerad i många offentliga miljöer.
- "Sittande pojke" är en fantastisk skulptur som inte bara betyder mycket för oss, utan även alla de norrköpingsbor som passerar i parken, säger Helena Persson.
Helena Persson berättar att museet sedan en tid för en dialog med fastighetsbolaget Eventfastigheter om belysning av skulpturerna i Skulpturparken. Hon bedömer att detta skulle minska möjligheterna för brottsliga personer att operera ifred och även locka fler att promenera i parken och ta del av skulpturerna även då mörkret fallit.
- Belysning är viktig, både ur ett säkerhetsperspektiv och ur ett upplevelseperspektiv, säger hon.
Konstmuseet kommer nu att göra en översyn av säkerheten på museet. Exempelvis kan konstverk behöva förstärkas i sina socklar.
- Men t ex Fina Fisken är känslig, den går inte riktigt att justera. Det tillhör konstnärens gestaltning. Så vissa delar kan vi inte göra något åt.
Har museet drabbats av någon stöld tidigare?
- Nej, inte någon ren stöld. Men det har hänt med andra skulpturer på stan. Det är en fråga om format och tillgänglighet. Säkerheten är en viktig framtidsfråga som vi måste ägna oss åt.
Hur ser ni på chanserna att konstverket kan komma till rätta?
- Det kan jag inte säga något om. Det är en polisfråga - de gör en analys av det troliga syftet med stölden. Men generellt kan man säga att det inte är ett verk som går att sälja, någon sådan vinst finns inte.
Några medier har gått ut med uppgifter om konstverkets uppskattade värde, men någon summa i kronor vill inte Helena Persson gå in på.
- Marknadsvärde och försäkringsvärde förändras över tid. Det kan skifta mycket och hänger samman med trender i tiden. Ett konstverks värde är aldrig konstant.
- Generellt uttalar vi oss inte om värden, då de har en så begränsad legitimitet. Konstmuseet ger konsten också ett värde oavsett vad marknaden säger.
Vad innebär stölden för museet rent ekonomiskt, vad händer med försäkringskostnaderna efter en sådan här stöld?
- Det får jag återkomma till. Vi får se över det i dialog med försäkringsbolaget. Till att börja med ska vi se vad polisutredningen landar, säger Helena Persson.
Polisen har goda förhoppningar om att kunna gripa de skyldiga, men vill inte uttala sig mer i ärendet.
sara.segraeus@folkbladet.se
011-200 454