Det politiska läget kastar en mörk skugga över årets Eurovision. Den Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) meddelade i slutet av februari att Ryssland utesluts ur Eurovision med hänvisning till "den aldrig tidigare skådade krisen i Ukraina". Veckan före meddelade Ukrainas representant, artisten Alina Pash, att hon hoppar av tävlingen och i stället för henne väntas Kalush Orchestra sjunga sin låt “Stefania” i den första semifinalen.
Sverige tävlar i den andra semifinalen. Där möter Cornelia Jakobs Georgiens minst sagt mystiska bidrag som presenterades på ett minimalistiskt vis: via en lapp. Det följdes av ett kort manifest där "Cirkus Mircus" tycks vilja avskräcka människor från att gräva djupare i vilka de kan vara, eller försöka sortera in deras låt i någon typ av musikgenre.
Ledtråd? "Det är en rörelse som samlar dussintals proffs från olika områden för att skapa en audiovisuell upplevelse som saknar motstycke", står det på lappen.
Ett mindre hemlighetsfullt bidrag är det från Serbien. Som en eventuell pandemieffekt sitter artisten Konstrakta och tvättar händerna på scen under framträdandet av låten vars titel översätts till "I en hälsosam kropp".
Diamantprytt ansikte
Någon annan som verkar leva i en hälsosam kropp är San Marinos representant i tävlingen, Achille Lauro. En halvnaken, tatuerad och sminkad man som sjunger en rockig låt (delvis) på italienska. Känns det igen? Jo, bidraget "Stripper" är inte helt olikt förra årets vinnarlåt.
Det kan fortsatt bli rockigt värre när Finland intar scenen med låten "Jezebel". På skärmarna promenerar en animerad kvinna och bidraget är dedikerat till starka, självständiga kvinnor. Passande – får man ändå säga – eftersom rockveteranerna i The Rasmus nyligen har bytt från en manlig till en kvinnlig gitarrist.
Polen å sin sida skickar fram 22-åriga Ochman som med självsäkerhet och kraft levererar tonerna till låten "River". Krystian Ochman är inte den ende sångaren i familjen, han är nämligen barnbarn till den internationellt kända tenoren Wiesław Ochman. På tal om tenorer sänder Australien över Sheldon Riley till Turin, en artist som med ett diamantprytt ansikte och smyckade händer framträder med låten “Not the same”.
Öronen värmer
Hettar upp stämningen gör Rumäniens bidrag med låten “Llámame”. Dansaren och sångaren Andrei-Ionuț Ursu levererar sitt poppiga nummer med dansinslag från flamenco under guldregn och med eldig passion. Passionerat kan det fortsatt bli när Estland äntrar scenen. Artisten Stefan, den estniska motsvarigheten till Erik Saade, står ensam med sin gitarr på scen och sjunger vilda västern-låten "Hope".
Eurovision Song Contest arrangeras i Turin i Italien den andra veckan i maj. Semifinalerna hålls den 10 och 12 maj och finalen avgörs den 14 maj.