Björkman: "Svårt att ställas mot 'Idol'"

På måndag är det dags för final i American Song Contest – den första i sitt slag. Men tävlingen har brottats med vikande tittarsiffror sedan premiären.
–Att läggas mot "American idol" är ungefär som att läggas mot Mello i Sverige, det är svårt alltså, säger Christer Björkman.

Christer Björkman tar American Song Contest i mål efter åtta veckor. Arkivbild.

Christer Björkman tar American Song Contest i mål efter åtta veckor. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Nöje2022-05-08 05:30

Det har gått åtta veckor sedan det splitternya programmet American Song Contest hade premiär i USA. Programmet, som är en amerikansk upplaga av Eurovision Song Contest, produceras av tv-jätten NBC under överinseende av svenske Christer Björkman som har tagit fram formatet tillsammans med sina medarbetare.

Bakslag

Satsningen möttes dock tidigt av ett bakslag när det stod klart att antalet tittare nästan halverades under de första fyra veckorna av tävlingen. Skälet till det, menar Christer Björkman, är att premiärdatumet fick flyttas fram en månad på grund av virusvarianten omikron, vilket ledde till att programmet hamnade samtidigt som den amerikanska versionen av "Idol".

– Avsikten från början var att vi när "Idol" drog i gång redan skulle ha gjort fyra veckor och etablerat oss utan den konkurrensen. Att läggas mot "Idol" är ungefär som att läggas mot Mello i Sverige, det är svårt alltså, säger han på telefon från USA.

Nu är det dock ändå dags för den stora finalen i American Song Contest, då tävlande från 56 delstater har bantats ned till 10 artister som kämpar om segern. Och att det börjar dra ihop sig märks tydligt, enligt Björkman.

– Det gäller att vara på tårna och leverera på högsta nivå. Men det är också det som är så härligt, att allvaret blir så påtagligt. Allt är ju också bättre i finalen, det är ju verkligen de bästa som är kvar. Man märker det på låtarna, artisterna och deras management, de ställer krav vilket är underbart, säger han.

Amerikanska muskler

Att jobba med American Song Contest skiljer sig på flera sätt jämfört med att jobba med Melodifestivalen och Eurovision, som Björkman tidigare har gjort. Bland annat måste man förhålla sig till en annan tv-kultur med reklam efter varje bidrag, men det handlar också om att förhålla sig till att de amerikanska musklerna är betydligt större än de svenska, menar han.

Medan Sverige är ett litet land med begränsade ekonomiska resurser, där liknande produktioner måste vara otroligt välplanerade, gör USA precis tvärtom när det vankas stora tv-event, säger Björkman:

– Man gör mesta ganska sent, helt enkelt för att man kan. Man öser in resurser när det börjar dra ihop sig. Tar in mer folk, lägger på mer saker, de är otroligt generösa när det gäller att lägga resurser på nummer och kläder. Där kan jag känna att, eh, SÅ mycket vi kanske inte behöver ta i, man skulle ju faktiskt kunna planera lite också, haha.

TT: Vad har du personligen lärt dig av att jobba med American Song Contest?

– Att det finns en massa olika sätt att göra saker på, och att man måste vara öppen inför det och inte stå fast vid något man är van vid själv och envist hävda att det är bättre. Ju mer mottaglig du är för att det finns många bra sätt desto mindre frustration behöver man känna. Man måste vara jätteflexibel, det visste jag visserligen sedan innan.

Oklar framtid

Om satsningen förlängs och återkommer även nästa år är ännu inte klart. NBC har tidigare sagt att de har en långsiktig plan för sångtävlingen, men inga officiella beslut är fattade. Och det är heller ingenting svensk-teamet kan styra över, menar Christer Björkman:

– Det vi kan styra över är att leverera en jäkligt bra produkt och det tycker jag att vi har gjort. Vi har lyckats med det vi förutsatte oss – att göra snygga nummer och ett snyggt och spännande program där vi lever upp till Eurovisions arv fast med en amerikansk twist. Sedan om det räcker för kanalen, det är upp till den.

Fakta: De tävlar i finalen

Ni/Co, "The difference" (Alabama)

Tenelle, "Full circle" (Amerikanska Samoa)

Riker Lynch, "Feel the love" (Colorado)

Michael Bolton, "Beautiful world" (Connecticut)

Jordan Smith, "Sparrow" (Kentucky)

Chloe Fredericks, "Can't make you love me" (North Dakota)

Alexa, "Wonderland" (Oklahoma)

Tyler Braden, "Seventeen" (Tennessee)

Grant Knoche, "Mr independent" (Texas)

Allen Stone, "A bit of both" (Washington)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!