Det är sju år sedan som Visualiseringscenter C invigdes i Industrilandskapet och året efter (2011) startade Cnema sin verksamhet strax intill. Norrköping har också inrättat en filmfond där man ger stöd åt produktion och utveckling till film i olika former. Kort sagt ligger Norrköping långt framme när det gäller visualisering av olika former. Nu kommer en ny satsning där förhoppningen är att fler företag och bolag inom denna sektor ska kunna få fotfäste och därmed också skapa arbetstillfällen. Det är företagsinkubatorn LEAD som tillsammans med Visual Sweden och näringslivskontoret på Norrköpings kommun startar ett traineeprogram med det syftet.
Nu ska man plocka ut entrepenörer inom fältet som under sex månader ska utbildas inom ett program kallat "LEAD Entrepreneurs in Residence”.
– Vi har under flera år sett att det finns väldigt många tidiga idéer eller tekniska lösningar som har stor potential men aldrig når marknaden, just för att de saknar en entreprenör som kan driva de första stegen, säger Maria Bolin, VD på LEAD i ett pressmeddelande.
– Vi ser också att det är ett gap där vi i vår region måste bli mycket bättre för vi har så goda förutsättningar med samarbeten mellan akademi och näringsliv. Om man tittar på andra regioner som har jobbat med dessa frågor i flera år, vet vi att det ger stor utväxling att göra denna typen av satsningar
Idag arbetar Visual Sweden med att bland annat skapa matchningsaktiviteter mellan de som vill ha lösningar och de som kanske kan komma med sådana. Men många av de idéer som kommer fram når alltså aldrig ut till näringslivet – något som man nu vill se en ändring på.
– Vi har konstaterat att det inte finns någon brist på idéer, men däremot människor som kan jobba med dem, förädla dem och få dem att spira till framgångsrika och växande företag. Vi välkomnar därför LEADs satsning och genom den finansiering vi bidrar med får vi även ett tydligt fokus på visualiseringsområdet från starten, där det finns många bra idéer och en marknad med mycket goda framtidsutsikter, säger Anders Carlsson, processledare för Visual Sweden.
Projektet (kommer att pågå från oktober 2017 – juni 2018) har beviljats 300 000 kronor i stöd av Visual Sweden och 300 000 kronor av Norrköpings kommun. I första svepet vill man fånga upp 6–8 idéer och utbilda fyra entreprenörer. Detta ska sedan leda till minst 2 nya startbolag som kan fortsätta att drivas av de utbildade entreprenörerna.