Williams Shakespeares sista stora tragedi Macbeth blev en av hans mest kända. När Kulturskolan nu sätter upp historien om den maktfullkomlige skotske krigaren blandas en rad konstarter – musik, teater, dans och sång. En tanke är att de kreativa ungdomarna ska få vara delaktiga i en arbetsprocess för att skapa kultur. Med projektet skapas också en träffpunkt för ungdomar bosatta i stan och utanför, i välmående bostadsområden och mer socialt utsatta och invandrartäta områden.
– Vi vill sammanföra människor från olika bakgrund men med samma intressen, säger Pia Molin, projektledare och dramapedagog.
Genom arbetet med Macbeth träffas bland andra Hagebykillen Jimmy Carlsson, Linn Berggren Roback från Kneippen och Julia Ohlsson-Orell från Norsholm.
– Man träffar nya människor här. Vi hänger ihop varje onsdag, och på höstlovet träffas vi hela veckan. Man binds samman, och det blir en extremt bra vänskap, säger Linn Berggren Roback som till vardags går teaterlinjen på De Geer-gymnasiet.
– Jag lär mig väldigt mycket på teaterlinjen, men ännu mer här. Det handlar mycket att läsa och ta in scenen och publiken. Det är därför jag har återkommit år från år, fortsätter hon.
Linn Berggren Roback och Julia Ohlsson-Orell spelar teater i projektet för tredje året i rad. Jimmy Carlsson har tidigare varit med som trummis, men provar nu för första gången att spela teater och har rollen som den skotske adelsmannen Lord Mcduff.
– Jag ville testa något nytt och inte bara sitta bakom trummorna. Jag ville vidga perspektivet lite. Och jag har en rätt stor roll. Mcduff har en ganska stor betydelse i det här dramat, säger han.
I fjol spelade Linn Berggren Roback modell i den moderna musikalen ”Famous for fifteen minutes”, i år spelar hon häxa i Macbeth.
– Det är tvära kast. Men det roliga här är att varje individ utmanas med nya roller varje år, säger hon.
– Jag har tidigare mest haft små roller med få repliker, men nu är vi på scenen i princip hela tiden. För mig är det en stor utmaning, säger Julia Ohlsson-Orell.
Vad tycker då ungdomarna om att spela en över 400 år gammal pjäs om mord, dråp, maktlystnad och övernaturliga väsen?
– Det är en tragisk men intressant berättelse. Shakespeare håller i alla tider. Han beskriver hur människan fungerar, säger Jimmy.
– Även om orden är gammeldags, så känns handlingen väldigt nutid, instämmer Linn.
Kulturskolan och Norrköpings fritidsgårdar driver projektet för tredje året, och märker att arbetet har gett önskade effekter.
– Ungdomarna har bildat grupperingar utanför det här, och det var en poäng med det här. Det är härligt, säger Pia Molin. Även om vi nu har en hel del nya med i år så kommer de snabbt in i gemenskapen. Sedan vill vi att de som kommer och tittar blir sugna att vara med i gruppen nästa år.