34-årige Ludwig Göransson från Linköping har blivit ett namn att räkna med när det handlar om filmmusik. Natten till måndagen fick han mottaga en prestigefylld grammy för årets filmmusik, eller visuellt medium, för musiken till filmen Black panther – före giganter som exempelvis John Williams och Hans Zimmer.
– Jag vill tacka regissören Ryan Coogler, han är en av de mest fantastiska konstnärer jag någonsin jobbat med och det har varit speciellt att vara del av det här fenomenet, sa Göransson till Variety enligt TT.
Men det var inte nog med det: han fick också motta två grammys för samarbetet med artisten Childish Gambinos och låten ”This is America” i kategorierna årets låt samt årets skiva. Sammanlagt alltså tre grammys som Ludwig Göransson fick motta på den prestigefyllda Annual Grammy Award som ägde rum i Los Angeles.
Ludwig Göransson gick på De Geergymnasiets musiklinje i Norrköping i början av 2000-talet där hans första-instrument var jazzgitarr – uppenbarligen var han begåvad eftersom han efter gymnasiet kom in på Kungliga musikhögskolan i Stockholm på jazz. Han flyttade sedan till Los Angeles 2007 för att studera filmmusik och på den vägen är det. Men redan på De Geergymnasiet började han nosa på det här med komposition.
– Vi hade visserligen ingen kurs i arrangemang och komposition på den tiden men det var ändå många som skrev det året. Ludwig var en av dem som skrev ett orkesterstycke, berättar David Svärd, lärare i komposition på De Geergymnasiets musiklinje.
Även om David Svärd inte var en av dem som undervisade Ludwig Göransson i musikteori (den läraren finns inte kvar på De geer) minns han orkesterstycket som Ludwig skrev.
– Hans stycke framfördes inte på SON-projektet utan på en julkonsert. Det var väldigt typisk filmmusik med drag från musiken till filmen "Ensam hemma" (skriven av John Williams förf anm.) med den höjda kvarten – ett plus elva-ackord som satte karaktären, berättar David Svärd.
– Det var tydligt att han hade analyserat typisk filmmusik för den tiden och utgått från den.
David Svärd tycker att det är roligt att se forna elever dyka upp i sådana här sammanhang.
– Det här är ju fantastiskt! Vi har ju haft många instrumentsolister som gått vidare och syns i olika sammanhang men efter att vi lade till kursen i arrangemang och komposition 2011 så har allt fler gått vidare med komposition också. Det finns de som kommit in på kompositionsutbildningar tack vare det de komponerat till SON-projektet, avslutar David Svärd.