Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Toner av Mozart ska lindra stressen i väntrum

Till tonerna av Mozart och Beethoven ska patienter få ett mjukt mottagande på sjukhuset i Malmö. Tjugo verk ingår i ett konsertprogram som visas på en tv-skärm i väntrummen för att lindra människors stress.

Projektledarna Christian Sundewall, cellist i Malmö operaorkester och Ulrika Gudmundsson Schönberger, Musik i syd.

Projektledarna Christian Sundewall, cellist i Malmö operaorkester och Ulrika Gudmundsson Schönberger, Musik i syd.

Foto: Johan Nilsson/TT

Musik2022-01-31 17:09

– Vår förhoppning är att kunna sprida det vidare, säger projektledaren Ulrika Gudmundsson Schönberger.

Med start senare i vår ska konsertprogrammet visas på tv-skärmarna i väntrummen på akut- och röntgenmottagningarna på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Pilotprojektet "Musik i väntrum – ro för själen" drivs av Musik i syd i samarbete med Malmö opera.

– Vi ser det som ett väldigt angeläget projekt. Musiken är en viktig del för att kunna erbjuda en trivsam och välkomnande miljö från första stund när man som patient kommer in i ett väntrum, säger Ola Björgell, regionöverläkare.

Nu rullar tv på skärmarna

De 20 verken är utvalda av medlemmar ur kören och orkestern på Malmö opera. I början av projektet fick koristerna och musikerna en öppen fråga om vilken musik de själva upplever som trösterik och lindrande i en situation där man är under stress och press.

– Det är allt från Mozart och Beethoven till Benny Anderssons "Efter regnet", men det är även nyskriven lettisk musik för viola och marimba. Sedan är det barbershop och italiensk smörtenor-aria. Det är väldigt brett, men det märks att alla har ett hjärta bakom det de gör, säger projektledare Christian Sundewall, cellist i Malmö operaorkester.

Som det är just nu möts patienter av antingen ingenting på tv-skärmarna eller så är det en kommersiell tv-kanal som rullar i väntrummen på de aktuella mottagningarna i Malmö.

Marianne Mörck läser citat

– Det blir ju en varierad kvalitet. Ibland kanske det visas något riktigt, riktigt fint, men andra gånger kanske det visas obehagligheter på skärmen, säger Ola Björgell.

Den cirka en och en halv timme långa föreställningen ska rulla på tv-skärmar fyra gånger per dygn. Efter varje stycke läser skådespelerskan Marianne Mörck ett citat om musikens kraft.

För musik är en positiv kraft för människors välbefinnande, berättar regionöverläkaren.

– Rent allmänt visar forskningen att nästan all musik gör att du får sänkt puls och sänkt blodtryck. Dina snälla hormoner, endorfinerna, tittar fram och dina elaka och obehagliga stridshormoner, som exempelvis adrenalinet, faller tillbaka, säger Ola Björgell.

"Musikens språk kan vi tillsammans"

Den brittiske konstnären Brian Eno, som brukar beskrivas som ambientmusikens fader, har gjort liknande projekt för ett engelskt sjukhus som bland annat bedriver cancervård. Eno invigde dessutom en liknande installation på Kästa skola i Flemingsberg för sex år sedan.

– Musik är ett enkelt sätt att skapa ett socialt sammanhang och jag ser det som att vi kan mötas över olika kulturer, även om vi inte pratar samma språk. Plötsligt är den barriären borta. Musikens språk kan vi tillsammans. Vi kan leva tillsammans i den stunden, säger Ola Björgell.

Än så länge är det ett pilotprojekt, men förhoppningen är att konsertprogrammet ska kunna spridas vidare.

– Det hade varit underbart om den här typen av verksamhet skulle kunna bli permanent. Vi har redan planer på att göra en barnföreställning för barnakuten. Kanske inte med samma lugnande musik, utan mer något som avleder, säger Ulrika Gudmundsson Schönberger.

Fakta: Musik i väntrum

Konsertprogrammet "Musik i väntrum – ro för själen" ska visas på tv-skärmar på akut- och röntgenmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö med start under våren.

Programmet består av 20 verk och innehåller kompositörer som Wolfgang Amadeus Mozart, Claude Debussy, Ludwig van Beethoven, men även samtida verk av Tobias Broström och Benny Andersson.

Varje verk avslutas med att skådespelerskan Marianne Mörck läser citat om musikens kraft.

Pilotprojektet är skapat av Musik i syd, som är den regionala musikinstitutionen i Skåne och Kronoberg, i samarbete med musiker och sångare från Malmö opera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!