Sverker Ydén hyllar sin bortgångne vän

Senaste releasefesterna blev inställda i sista stund. Men nu släpps äntligen Desmodrômes singel "Kungens hundar" – en hyllning till Sverker Ydéns bortgångne vän.

Singelsläpp. Desmodrôme har sin releasefest för singeln "Kungens hundar" på minneskonserten på lördag.
Foto: Pressbild

Singelsläpp. Desmodrôme har sin releasefest för singeln "Kungens hundar" på minneskonserten på lördag. Foto: Pressbild

Foto:

Musik2015-05-08 08:00

Titelspåret på debutsingeln ”Kungens Hundar” har en speciell historia. Låttexten fick Sverker Ydén i 40-årspresent av sin vän Patrik Freij.

– Jag har alltid velat göra något av den. Han var en av mina allra bästa vänner och oerhört begåvad både musikaliskt och konstnärligt. Men han tog sitt liv, det var så oerhört sorgligt, säger Sverker Ydén.

Nu har han arrangerat låten och väljer att se den som en hyllning till sin bortgångne vän.

– Vi gör den till minne av Patrik, säger Sverker.

Berätta om den!

– Det är en låt som kommer nära, och känslan i den är både väldigt personlig och politisk.

Många oroliga

Singeln skulle egentligen ha släppts tidigare i år. Dubbla releasefester skulle ha hållits i Stockholm på Berns och i Norrköping på Crescendo i februari. Men allt fick ställas in – sångerskan Sofia Berntssons ovanligt jobbiga graviditet kom emellan.

– Det gick bara inte. Vi fick ställa in allting på grund av sjukdom. Då blev många förstås oroliga och undrade vad det handlade om. Men nu mår hon bra och det är okej att gå ut med det offentligt.

Fyra generationer möts

Elvamannabandet Desmodrôme har funnits sedan 2011 och i sin nuvarande form sedan ett par år tillbaka. Det spänner över fyra generationer och att få till reptillfällen är knivigt när medlemmarna är utspridda i Stockholm, Kimstad, Malmö, Norrköping och Vikbolandet.

Själv beskriver Sverker YdénDesmodrômes sound vid en kokande gryta med en sanslös mix av musikinfluenser, "där fötter blir vilda och tar kontrollen över både kropp och själ".

Snurrar för fort

Andra singellåten "Tolvtusen knyck" belyser hur det känns när livet snurrar alltför fort, och bottnar i Sverker Ydéns egna upplevelser.

– Jag är själv förtjust i blandningen av det nära, personliga, och reflektioner kring hur det är ställt i världen. Men låten är ganska mörk, medger han.

Stramat till

Skivan är inspelad i Red Hut Studio i Skärblacka, i Sverker Ydéns studio samt Studio Hufvudstaden i Söderköping och är producerad av svenskan/sydafrikanskan NandiVileika.

– Jag ska aldrig mer spela in något på egen hand. NandiVileika har bidragit med enormt mycket och har stramat till låtarna på ett utmärkt sätt.

"Känns bra"

Sverker Ydén har haft Desmodrôme som idé sedan 1983 är glad att den första releasen av hjärteprojektet nu äntligen närmar sig.

– Det känns väldigt bra. Vi är väldigt fokuserade. Men det har samtidigt varit himla mycket, vi har varit i en vakuumbubbla, säger han.

Skivans releasefest hålls på lördagens minneskonsert vid Folkets hus i Skärblacka.

Singelsläpp. Desmodrôme har sin releasefest för singeln "Kungens hundar" på minneskonserten på lördag.
Foto: Pressbild
Singelsläpp. Desmodrôme har sin releasefest för singeln "Kungens hundar" på minneskonserten på lördag. Foto: Pressbild
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!