– Det var helt fantastiskt, utbrister Rawan Ahmad efter att den sista tonen klingat ut i den pampiga fjärde och avslutande satsen i Dvoráks nionde symfoni.
Hon var en av drygt 1100 nya svenskar som samlades i De Geerhallen igår.
– Det kom ännu fler än förra året och det känns jätteroligt. Vi blev uppringda av flera som ville komma än dem vi hade gått ut till, berättar Agneta Lindmark Thomas, kommunikationschef på SON.
Konserten presenterades på fem språk: svenska, engelska, arabiska, somaliska och bosniska. Många i publiken förevigade ögonblicket med sina mobilkameror. Men de flesta tog bara in musiken – och gensvaret var varmt efter konserten då applåder blandandes med förtjusta busvisslingar.
Symfoniorkesterns konstnärliga ledare Karin Veres var nöjd när hon efter konserten minglade bland publik och orkestermusiker som fick chansen att mötas över en kopp kaffe i foajén.
– Det kändes som att publiken verkligen tog till sig verket. Förra året bjöd vi mer på en palett av klassisk musik, men det känns förstås oerhört glädjande att publiken uppskattar något som faktiskt också finns i vårt ordinarie program, säger hon.
Konserten är ett samarbete mellan Norrköpings Symfoniorkester och Portalen i Hageby, SFI i Norrköping och kommunen.
– Det är viktigt att vi visar upp huset och symfoniorkestern, så att folk vet att vi finns här och känner sig välkomna hit, säger Karin Veres.
Bakgrunden till initiativet är att Symfoniorkestern vill nå ut till utrikesfödda svenskar – en grupp som är underrepresenterad bland de vanliga konsertbesökarna.
– Därför gör vi det här. Vi har också varit ute och informerat på olika språkcaféer och på Portalen i Hageby. Det är inte helt enkelt att nå ut, men vi har märkt ett intresse för familjekonserterna i den här gruppen. Där kan man kanske också jobba mer med att översätta dem framöver, säger Agneta Lindmark Thomas.