Det är måndag förmiddag och inne i Louis De Geer-hallen pågår repetitioner för fullt – mäktiga toner ur "I bergakungens sal" av Grieg läcker ut genom dörrarna när Folkbladet kommer för att titta till årets upplaga av sportlovsorkestern – en tradition som startade redan 2006.
– Vi började i lördags och har haft repetitioner hela dagarna inför konserterna på tisdag och onsdag kväll, berättar Kristina Holm Danielsson, producent på symfoniorkestern.
Det handlar om omkring 60 musicerande ungdomar mellan 13 till 20 år från hela länet som samlats här för att testa på att spela tillsammans (orkestern är öppen för elever i någon av länets kommunala kulturskolor) men också för att få instruktioner i mindre instrumentgrupper av nio coacher från SON.
– Det är ganska många från Linköping i år. De flesta pendlar med tåg eller blir skjutsade av föräldrar, berättar Kristina Holm Danielsson som tillägger att man även anordnar andra aktiviteter på kvällstid.
– Det är mycket för att ungdomarna ska lära känna varandra. Vi har bland annat haft filmkväll och ikväll ska vi grilla korv på Kråkholmen.
Det blir paus i repetitionerna för en fika och de unga musikerna skyndar sig till caféet för en kopp varm choklad. Men flöjtisterna Therese Johannesson (17 år) från Linköping och Norrköpingsbon Elin Körnich (18) stannar kvar för en pratstund med Folkbladet. Elin Körnich, som går i trean på De Geer-gymnasiets musiklinje har varit med förr i detta sammanhang – närmare bestämt är det fjärde året hon deltar.
– För mig är det första gången, jag har varit med i höstlovsorkestern förut men det här är lite större, säger Therese som tycker det är inspirerande.
– Det är väldigt lärorikt, kanske framförallt stämrepen som fokuserar mer på teknik och hur man blir en bättre instrumentalist.
Elin är van vid att vara i sammanhang där SON figurerar – hon deltog ju bland annat i musiklinjens SON-projekt för några veckor sedan.
– Det är jätteviktigt och utvecklande med de här samarbetena med SON som musiklinjen har, säger Elin Körnich som har siktet inställt på att fortsätta med musiken.
– Jag tar ju studenten i år och sedan kanske jag tar ett år för att öva och ta privata flöjtlektioner men sedan är planen att studera i Tyskland.
Theresa å sin sida går natur och siktar på att bli civilingenjör.
– Men jag hoppas åtminstone att jag kan ha musiken som hobby framöver och spela i någon orkester på fritiden, avslutar Therese Johannesson innan det är dags för tjejerna att få en liten paus innan repetitionerna drar igång igen.
På tisdag kväll (19 februari) är alltså det konsert i De Geer-hallen och på onsdag i Crusellhallen i Linköping.