– Det är ett unikt samarbetsprojekt. Till skillnad från mycket annat som kommer från byråkrathåll är detta ett initiativ som kommer från konstnärshåll. Från början var vi sex tonsättare med anknytning till Norrköping, men så fick vi med föreningar, institutioner, kyrkor och skolor, berättar Peter Lindroth, tonsättare och en av initiativtagarna.
Festivalens fem dagar är sprängfyllda av samtida konstmusik, ljudkonst, uruppföranden, improvisation och körsång. Musiken är skriven av 24 tonsättare med anknytning till Norrköping och framförs av 43 medverkande körer, solister, ensembler och orkestrar. Bland dessa kan nämnas länsmusiken, Norrköpings Symfoniorkester, Föreningen Annan musik, Kulturskolan, Musikklasserna, Östgöta kammarkör, Musikaliska Sällskapets kammarkör och De Geergymnasiet Musik.
– Vi har lyckats mobilisera hela musiklivet och det känns helt fantastiskt, säger Peter Lindroth.
– Vi ville att man verkligen skulle göra det hela till en stor, lokal, festival. Det ser man i det välfyllda programmet att vi får, säger Karin Veres, vd och konstnärlig ledare på SON.
Karin Veres berättar att hon i sitt uppdrag har tagit emot många önskemål från publiken om att lyfta fram lokala tonsättare. Bland annat har orkestern mottagit förfrågningar om att återigen spela David Swärds "Solar Edge" som uruppfördes av SON 2002.
– Det finns ganska många tonsättare här i Norrköping, prominenta tonsättare från en stark generation, och detta är ett utmärkt tillfälle för oss som större institution att framföra de större symfoniska verken, säger Karin Veres.
Festivalens öppningskonsert hålls i De Geerhallen onsdagen den 27 maj som bland annat bjuder på tre uruppföranden: "Poem" av Bengt- Göran Sköld, "Five" signerat Peter Lindroth samt Eva Sidéns "Dreams and Streams".
Men festivalen pågår inte enbart i De Geerhallen, den äger rum på totalt tolv scener, bland annat Konstmuseet, Visualiseringscenter, Hedvigs kyrka, Kulturskolan och Immanuelskyrkan.