I år är könsfördelningen bland artisterna på scen jämn, men bland låtskrivarna har snedfördelningen blivit större. I år är 86 procent av de 28 tävlingsbidragen skrivna av en majoritet män. I fjol låg den siffran på 75 procent. Det visar en granskning av den ideella föreningen Jämställd Festival.
Bland låtskrivarskaran som tävlar i Norrköping i slutet av månaden finns inte ett enda bidrag skrivet av en majoritet kvinnor – däremot har fyra bidrag har en kvinnlig låtskrivare med på ett hörn.
Trots detta – och att andelen kvinnliga låtskrivare endast uppgår till 16 procent i Norrköping – uppfyller deltävlingen Melodifestivalens jämställdhetsmål. Enligt det ska minst hälften av bidragen ha minst en kvinna som upphovsperson. I Norrköping har fyra av sju bidrag någon kvinnlig låtskrivare. Bland annat är Linnea Deb en av tre bakom Lisa Ajax låt "My Heart Wants Me Dead" och Sara ”SaRaha” Larsson är en av tre bakom "Kizunguzungu".
Föreningen Jämställd festival ger dock underkänt för sättet att räkna och menar att könsfördelningen bland låtskrivarna är någonting som behöver tas på större allvar.
– I tre år har Melodifestivalen lovat bättring men i stället går det åt fel håll. Ett problem är att de själva väljer att räkna på ett sätt som inte alls är representativt för hur könsfördelningen ser ut. Att prata om ”varannan damernas” men i själva verket nöja sig med att en av flera upphovspersoner för ett bidrag är kvinna blir väldigt märkligt, menar Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd Festival, i ett pressmeddelande.
Bland artisterna på scen är 50 procent av årets bidrag mansdominerade, 46 procent kvinnodominerade och 4 procent mixade. I år har Melodifestivalen själva räknat könsfördelningen bland artisterna.
– Det visar på en medvetenhet och en vilja att arbeta med frågan, säger Kristina Wicksell. (TT/Folkbladet)