Vid det här laget har vi vant oss vid att så här års får njuta av Musikgymnasiets alltid lika ambitiösa föreställningar tillsammans med Norrköpingssymfonikerna. Därtill har vi blivit bortskämda inte bara med drivna unga artister i musikaliskt flow utan även med fantasieggande namn på programmet. Så även i år när Es13c bjöd in till konserten Espresson – en rykande het föreställning.
Den andra akten är den föreställning som visats i veckan för stadens skolklasser men på lördagens familjekonsert hade man lagt till en första akt där en del annan musik fick plats. Där fick vi bl.a höra Gustav Fredriksson i ”Anthem” som kryddade sitt fina röstmaterial med skönt power. Lisa Borell gav sig på sin marimba med gung, energi och flinkhet i ”Triplets”. Emma Andersson och Sofia Sköld sjöng tillsammans med Ragna Nyberg på tvärflöjt Purcells gamla goding ”Let us wander”, prydligt och med fin diktion i ord och ton. Vi fick även höra pianisten Hampus Torarp som solist i Söderlundhs ”Havängssvit” när han spelade pregnant och stadigt. Hela första akten genomfördes under Clara Turdéns eminenta konferencierskap.
När vi kommer till akt två får vi del av en show värd namnet. Här ser vi en plantskola av redan drivna artisttalanger. De dansar, de showar, de dramatiserar, ja de gör allt som krävs för att föra en handling vidare. Och de gör det bra! De rockar loss i Totos ”Cruel”, trixar till hög swingfaktor i fartfyllt arrangemang av läraren Bergion i Dancin´ fool och kastar sig med friskt mod över Michael Jackson med attityd. Riktigt knepig stämsång fick vi höra i ”Hide and seek”, arrangerat av ännu en lärare nämligen David Swärd. Ett trevligt Medley på poplåtar från när och fjärran i elevernas egna arrangemang gav extra energi åt föreställningen som avslutades finstämt och innerligt med Coldplays ”Fix you”.
Under konserten fick vi dessutom höra två kompositioner av eleverna Gustav Fredriksson och Elis Arnerud Mejhammar. Gustavs stycke ”Vivere” har en symfonisk tyngd med olika musikaliska utflykter, generöst mångfacetterad. Elis komposition ”Reflex” har en intensiv ådra där många olika musikaliska infallsvinklar samsas och undersöks.