Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han leder ny körsatsning

S:t Olai Motettkör och Hedvigskören slås ihop och blir S:t Olofs Oratoriekör inriktad på de stora kyrkomusikaliska verken. Samtidigt startas S:t Olofs kammarkör - en helt ny körsatsning för den avancerade körsångaren.

Dirigerar. Lars Beckman under repetitionsarbetet inför en jättekonsert i St Hans kyrka i Ekholmen 2012.

Dirigerar. Lars Beckman under repetitionsarbetet inför en jättekonsert i St Hans kyrka i Ekholmen 2012.

Foto: Åke Karlsson

Musik2016-08-29 12:40

Linköpings körprofil Lars Beckman, 53, tar ett nytt grepp om körlivet i Norrköpings innerstadsförsamling S:t Olof, med Hedvigs kyrka, S:t Olai kyrka och Matteus kyrka som bas.

Organisten Lars Beckman kommer närmast från Landeryds församling i Linköping och har de senaste åren bl a varit ledare för Linköpings gosskör och Linköping kammarkör. Han har nu tagit över både Sara Michelins tidigare kör S:t Olai Motettkör och Ulf Tellins tidigare kör Hedvigskören.

– De här körerna har en fantastisk och rik musikalisk historia. De har genomfört det ena stordådet efter det andra. Det är både utmanande och roligt att få jobba med dem och utveckla den goda musikaliska kvalitet som redan finns. Det är körer som verkligen vill något och det gillar jag, säger Lars Beckman som hoppas kunna tillföra ny energi till körerna.

– Det är en fantastisk rikedom att få gå in i och jag ser fram emot att skapa något nytt och gemensamt i församlingen som nu är en enhet.

De båda körerna slås samman till en stor kör - S:t Olofs Oratoriekör, som fokuserar på de stora kyrkomusikaliska verken. De båda körerna har tidigare samarbetat regelbundet och gjort konserter tillsammans under tio års tid. Samtidigt startas S:t Olofs kammarkör - en helt ny körsatsning för den avancerade körsångaren som får inriktning på a cappellamusik.

– Det är fritt för den som vill söka sig dit, både ur de gamla körerna och nya människor, sägre Lars Beckman.

I höst gör båda körerna en satsning på Otto Olssons Te Deum som framfördes första gången 1910 och blev så populärt att det uppfördes över 100 gånger under Otto Olssons livstid.

– Det är ett verk i romantisk stil som är mycket pampigt och mäktigt, men samtidigt väldigt finstämt och innerligt. Det är stora kontraster och ett väldigt rikt verk, säger Lars Beckman.

Kören fortsätter de tidigare körernas samarbete med orkestermusiker handplockade ur SON och andra orkestrar i närområdet.

Linköping kammarkör kommer nu att ledas av Helene Ranada Matstoms och Linköpings gosskör leds vidare av Lovisa Kronstrand Alinder, Annika Blohm och Vivi Boozon.

Lars Beckman

Född: 1963

Bor: Linköping

Familj: Marie-Louise som också är kyrkomusiker, två tonårsbarn

Drömverk att sätta upp: Alltifrån Matteuspassionen av Bach till något helt nyskrivet verk.

Aktuell: Leder de nya körerna S:t Olofs Oratoriekör och S:t Olofs kammarkör i St Olofs församling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!