Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han bildsätter Holsts musik

En fransk animatör som i realtid illustrerar musiken medan SON framför Gustav Holsts verk Planeterna. Det blir verklighet i torsdagens konsert i Louis De Geer.

Kommunikationschef Agneta Lindmark Thomas tillsammans med förre SON-direktören Karin Veres.

Kommunikationschef Agneta Lindmark Thomas tillsammans med förre SON-direktören Karin Veres.

Foto: Matz Glimhed

MUSIK2017-10-11 06:00

Under konserten på torsdag kväll (12 oktober) provar Symfoniorkestern i Norrköping (SON) lite av ett nytt grepp då man kommer att samarbeta med den franske animatören Grégoire Pont. Han kommer att liveteckna i realtid under SON:s framförande av Gustav Holsts ”Planeterna”.

– Ja, det här är första gången vi samarbetar med Pont men han är väletablerad och har arbetat med andra stora orkestrar, säger Agneta Lindmark Thomas, kommunikationschef på Norrköpings symfoniorkester.

– Sedan finns också någon form av kontakt genom Stefan Solyom som dirigerar på torsdag.

Grégoire Pont arbetar med en egen animationsteknik han döpt till Cinesthetics och har länge varit drivande för att göra klassisk musik mer populär och tillgänglig för till exempel barn och ungdomar. Tidigare har han bland annat illustrerat musik av Ravel, Debussy, Schönberg med flera tillsammans med olika symfoniorkestrar. Den här gången är det alltså orkestersviten ”Planeterna” – komponerad 1914 av den engelske kompositören Gustav Holst – som gäller, det handlar om sju satser som gestaltar solsystemets planeter (minus jorden samt Pluto som då ännu inte upptäckts).

Det hela går kort sagt till så att Grégoire Pont skissar på en dataskärm där hans illustrationer plötsligt får liv i synk med musiken.

– Det Pont animerar projiceras i realtid på en större duk på scenen. Holsts musik passar nog också bra för att animera till, med tanke på temat i musiken med planeterna och rymden, det är väldigt fantasieggande, bedömer Agneta Lindmark Thomas som tillägger att hon naturligtvis inte vet vad Grégoire Pont kommer att göra med tanke på att det sker live.

– Det blir jättespännande att se hur han väljer att illustrera den här musiken.

SON har på senare år gjort en hel del projekt för att vidga sitt arbetsfält: till exempel mot populärkulturen. Ett exempel är den skiva med Ted Gärdestad-låtar som man spelat in under ledning av kompositören Peter Nordahl och där "Sol, vind och vatten" legat i topp på Svensktoppen under sommaren.

– Det här projektet med Grégoire Pont är ju ytterligare ett sätt att göra musiken tillgänglig för fler, något vi jobbar med hela tiden i SON. Vi ser nu också att vi kommer att ha väldigt mycket ungdomar i publiken på torsdag, säger Agneta Lindmark Thomas.

Det blir också musik av Benjamin Staern: nämligen verket Polar Vortex som skrevs 2012 som en gemensam 100-årspresent till SON, Gävles samt Helsingborgs symfoniorkestrar. Här har vi en tonsättare som enligt pressmeddelandet blandar mellan genrer som jazz, hårdrock, folkmusik, techno med mera.

Förutom orkestern kommer en damkör ur Musikaliska Sällskapets Kammarkör samt Bel Cantokören att medverka under "Planeterna".

Innan konsertens start blir det en introduktion med Tanja Orraryd. Dirigent under kvällens konsert är Stefan Solyom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!