På torsdag drar den igång: den sjunde upplagan av Stenhammartävlingen. På måndagen samlas konstnärliga ledaren Sonja Stenhammar; Claes Egnell, ordförande i Stenhammarstiftelsen samt stiftelsemedlemmen Kerstin Högberg Karlström till pressträff i De Geer-hallen där tävlingen startar på torsdag (senast den hölls var 2016).
– Stenhammartävlingen hålls vartannat år, vi varvar med Oslo som arrangerar en liknande tävling, berättar Sonja Stenhammar som tillägger vilken betydelse det haft för tävlingen att ingå i världsorganisationen för internationella musiktävlingar.
– Vå organisation har ändrat sig väldigt mycket beroende på detta.
Man kan den här dagen även presentera en nyhet: nästa år kommer denna världsorganisation att hålla sitt årsmöte i Norrköping.
– Det är otroligt roligt för Norrköping. Det kan bli 70 personer som kommer hit från hela världen och jag vet att de inom kommunen är entusiastiska över det här, säger Claes Egnell.
En av de saker som ändrats de senaste tävlingarna är att ännu fler anmälningar kommer in.
– Man ser vad sociala medier betyder, i år har vi fått in 120 anmälningar från 31 länder, berättar Claes Egnell och Sonja Stenhammar fyller i:
– 19 av de som gått vidare är från Sverige, i övrigt har vi tävlande från bland annat Argentina, Holland, USA, Sydkorea, Ukraina, Slovakien och Venezuela.
En sak de lagt märke till vid årets urval är att kvaliteten varit extremt hög.
– Jag brukar själv banta ner de sökande till det antal som ska vara med i tävlingen men i år var det väldigt svårt, det är så många jättebra sångare, säger Sonja Stenhammar som i år fick ta hjälp av jurymedlemmen Karin Veres för det slutliga urvalet.
– 60 sångare kommer nu att delta från och med torsdag då den första ronden börjar. Sedan tas antalet ner till 30 till den andra ronden och så är det åtta sångare kvar till finalen som äger rum den 14 juni.
Lite speciellt för Stenhammartävlingen är att juryn efteråt träffar de sångare som slagits ut för att ge feedback och tips; något som uppskattats väldigt mycket av deltagarna under åren.
– En ryska har sökt tre gånger, först åkte hon ut i första ronden, nästa gång gick hon till final men utan pris och tredje gången delade hon på förstaplatsen. Hon sa efteråt att "det var tack vare råden jag fått av juryn", berättar Sonja Stenhammar som tycker Norrköping är den perfekta staden att hålla denna tävling i.
– Staden är lagom stor, det finns en fantastisk symfoniorkester och ett jättefint konserthus. Sedan har vi också väldigt bra stöd från kommunen och regionen.
Förra gången som tävlingen ägde rum (2016) vann den svenska sopranen Christina Nilsson (född 1990) som det gått mycket bra för sedan dess.
– Hon har ju i år spelat Aida på Kungliga operan och fått väldigt bra recensioner. Dessutom fick hon så sent som nu i maj Sixten Gemzéus musikstipendium på 500 000 kronor så hennes karriär har tagit fart ordentligt, säger Sonja Stenhammar.
Hon hoppas att många Norrköpingsbor passar på att komma till De Geerhallen i första och andra ronden då det är fri entré.
– Det borde vara fullt till sista plats med tanke på den höga klassen.