Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Exklusiva konserter på gång

Två unika konserter väntar i Norrköping. I morgon spelar den indiska kvartetten Akkarai Sisters på Konstmuseet och i nästa vecka kommer den nigeriska gruppen Les filles de Illighadad till Dynamo.

AKKARAI SISTERS. I morgon, torsdag, kommer de genommusikaliska systrarna Akkarai Subhalakshmi och Akkarai Sornalatha till Norrköping för en konsert i den tidigare Harlekinenbiografen på Norrköpings Konstmuseum.

AKKARAI SISTERS. I morgon, torsdag, kommer de genommusikaliska systrarna Akkarai Subhalakshmi och Akkarai Sornalatha till Norrköping för en konsert i den tidigare Harlekinenbiografen på Norrköpings Konstmuseum.

Foto: Pressbild

Musik2016-10-26 06:00

De båda grupperna Akkarai Sisters och Les filles de Illighadad gör just nu turnéer i Europa, vilket är bakgrunden till att föreningen Annan Musik nu lyckas få dem till Norrköping.

– En sådan här konsert har vi kanske vartannat år, men nu ger vi två som ligger väldigt nära varandra i tid, säger Lars Jonsson, från föreningen Annan Musik.

Ingen av grupperna har varit i Sverige tidigare. Den nigeriska gruppen har aldrig tidigare varit i Europa, men gör en turné med hjälp av sitt skivbolag eftersom de nyligen har släppt nytt material.

Systrarna Subhalakshmi och Sornalatha Akkarai spelar musik enligt den sydindiska tradition som brukar kallas karnatisk musik. De har i dessa kretsar väckt stor uppmärksamhet med sina duetter – både som violinduo och vokal duo.

– Det är kul att det är kvinnor i båda grupperna, säger Lars Jonsson.

– Det tillhör inte den indiska traditionen att kvinnor spelar, snarare att de dansar eller möjligen sjunger. På senare år har kvinnor tagit något mer plats, men kvinnliga musiker är ändå ovanligt, säger han.

– I länder som Niger har kvinnan fortfarande en undanskymd plats i offentligheten.

Fiol kom in i den sydindiska musiken på 1800-talet, berättar Lars Jonsson, men instrumentet spelas på ett annat sätt än i Europa.

– Instrumentet hålls annorlunda och man glider mer på tonerna. Idealet är att instrumentet ska likna en röst som kan ha väldigt mjuk och föränderlig tonhöjd. Det är väldigt avancerat, säger Lars Jonsson.

Turnén gör Subhalakshmi och Sornalatha Akkarai tillsammans med två av Indiens främsta slagverksmusiker: Jayachandra Rao på mridangam och Shreesundar Kumar (känd som ”Kanjira Man”) på mridangam och khanjira.

Les filles de Illighadad gästar Dynamo fredagen den 4 november. Bandet är i dag en kvartett, men startade som en duo med kusinerna Fatou Seidighali och Alamnou Akirmini. De kommer från Illighadad, en by som består av lerhus i ett halvökenområde i centrala Niger. Alamnou är en omtalad sångerska och hennes kusin Fatou började att kompa henne på en gammal, sliten blå gitarr.

– Niger är ett väldigt fattigt land och de kommer från en folklig bykultur och enkla omständigheter, berättar Lars Jonsson.

– Men de lyssnar säkert på västerländsk musik i radio och moderniserar den gamla musiktraditionen. De blandar gitarr och elgitarr med gamla instrument och hämtar influenser från pop, visa och singer- songwriter. Sången är viktig och med den berättas historier i musiken. De gör musik som är lätt att förstå och ta till sig. Den indiska musiken är harmonisk och rytmisk, men är mycket mer avancerad och kan förefalla märkvärdigare för en ny lyssnare, säger Lars Jonsson.

Annan Musik får stöd av bland annat Norrköpings kommun och Kulturrådet. Föreningen vill ge annorlunda musikupplevelser och lyfta fram t ex experimentell musik, musik från andra kulturer och "uttryck som vidgar horisonter".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!