Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En global musikstad

Trots Bråvallafestivalens paus firar Norrköping triumfer när det gäller musik. Nu är man som första stad i Norden antagen till det globala nätverket UCCN som musikstad.

Spektakulärt. Norrköping är Nordens första musikstad i det globala nätverket UCCN. På bilden Calvin Harris från Bråvallafestivalen 2015.

Spektakulärt. Norrköping är Nordens första musikstad i det globala nätverket UCCN. På bilden Calvin Harris från Bråvallafestivalen 2015.

Foto: Niclas Sandberg

MUSIK2017-11-01 17:00

UNESCO Creative Cities Network (UCCN) är ett globalt nätverk med målet att stärka samarbetet mellan städer där kreativitet i olika former är en viktig del av identiteten. Detta ses också som en strategisk faktor för att uppnå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. På onsdagen blev det känt att Norrköping som första nordiska stad antagits till den exklusiva skaran musikstäder i UCCN – här återfinns bland annat Seville, Kingston, Liverpool, Brazzaville och Adelaide.

– Med sitt engagemang, historia och energi har Norrköping en självklar plats i Unescos nätverk för kreativa städer och jag är övertygad om att staden kommer att bidra med lika mycket som den får från nätverket, säger Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg i en kommentar.

I kravbilden från UCCN finns att staden ska ha ett aktivt och brett musikliv med ett starkt stöd.

– Det här ett kvitto på att vi redan har kommit en bra bit som kreativ stad, som musikstad. Det är glädjande eftersom det ger oss nya möjligheter och draghjälp att fortsätta utvecklas och bli ännu bättre, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Målet är att detta ska ge kreativa kontakter regionalt, nationellt men också internationellt – detta kan också skapa anledningar till besök i länet och ge arbetstillfällen.

– Creative Cities-nätverket är en viktig global plattform där vi gemensamt visar styrkan med kreativitet och kultur i skapandet av hållbara och inkluderande städer. Jag ser fram emot att få vara med och driva den utvecklingen för Norrköping och vår region. Den här är en ny möjlighet till samarbeten och utbyten inom kultur, näringsliv, utbildning med mera, säger Sandra Wall, projektledare för Creative Cities i Norrköpings kommun.

UNESCO Creative Cities Network grundades 2004. I dag består UCCN av 180 städer i 72 länder i sju olika kreativa grenar; litteratur, film, musik, hantverk/folkkonst, design, mediekonst och gastronomi. Man beskriver själv att "utgångspunkten för nätverket är solidarisk samverkan och utbyten mellan stad och land, mellan rika och mindre bemedlade regioner i världen som grund för nya samarbeten och utvecklingsprojekt.". Inom nätverket finns även ett utbyte mellan städernas universitet och näringslivsutveckling i form av Creative Cities Business Network.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!