Christer Sjögren är aktuell med sina memoarer ”Får jag lov att berätta” som ges ut idag, tisdag. Boken utgår i sitt upplägg från en rensning i garaget – där trängs 15 bilar med en mängd minnen och prylar som Vikingarna-souvenirer, beundrarbrev, gitarrer, tidningsurklipp och – en liten folder från behandlingshemmet Stiftelsen Bråviken.
I boken berättar artisten om hur han ”tog till alkoholen som tröst och medicin” under de hektiska succéåren med Vikingarna.
– När jag skriver en bok vill jag vara ärlig. Jag vill berätta hur det är, att framgången också har haft sitt pris, säger han till Folkbladet.
Det var 1995 som Christer Sjögren åkte till Stiftelsen Bråviken där han fick ”en fantastisk terapeut” som hjälpte honom att se ett mönster i drickandet. ”Det är som en kota hamnat på sned och en kotknackare drar kotan rätt” skriver han.
– Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv, säger Christer Sjögren till Folkbladet om beslutet att åka till behandlingshemmet på Vikbolandet.
– Jag kan känna en stor ödmjukhet och tacksamhet att jag har kommit till rätta med det. Jag mår så mycket bättre idag.
I fredags gick Christer Sjögren också ut i ”Skavlan” på SVT och berättade öppet om sitt missbruk. Efteråt fick han en mängd positiva reaktioner för modet att berätta om problem han delar med så många.
– Det här skulle jag ha haft svårt att göra för tio-femton år sedan. Missbruk är ju något väldigt skam- och skuldbelagt. Då var jag räddare, men nu har jag blivit gammal och modig.
– Man lär sig att det är bättre att lägga upp allt på bordet. Man mår inte bra av att bära på en massa hemligheter. Det är ju inget brottsligt som jag har gjort. Och min berättelse kanske kan hjälpa andra.
”Får jag lov att berätta” är Christer Sjögrens andra självbiografi – 1994 kom ”Med mina egna ord” då han firade 25 år som professionell artist. I den nya boken skildras uppväxten i Hagfors, kärleken till musiken, familjelivet och musikkarriären i de olika banden. Men till en början var Christer tveksam till idén att återigen berätta om sitt liv i bokform.
– Jag sa faktiskt nej först. Det var inte på eget initiativ som jag skrev. Men om man har en bra medförfattare, vilket jag hade i Per Berg, så blir det lättare. Han är en god lyssnare och tycker att jag är bra på att berätta och har bra minne. Och det har jag nog. Men han vet precis vilka knappar han ska trycka på för att jag ska få ur mig det.
– Man får ju någon slags resumé på sitt liv. Man får titta tillbaka och samla ihop saker som har hänt. Det känns på något sätt som ett reningsbad.
Christer Sjögrens framgångssaga exploderade i Vikingarna som sålde över 12 miljoner skivor. I boken riktas också ett tack till Norrköping – eller rättare sagt tv-programmet Café Norrköping – ”för marknadsföring som var värd miljoner”. I slutet av 80-talet blev Vikingarna tillfrågade av programledaren Ragnar Dahlberg att bli husband i programmet, där fick de generöst med speltid och lyckades nå en mognare publik som inte dansade men köpte skivor.
Även Norrköpingsbon och konsertarrangören Lennart Polhammar, som avled 2003, kan pekas ut som en nyckelperson i Christer Sjögrens karriär. Han arrangerade dansgalor i Sverige, ofta med 10 000 i publiken. Vikingarna fyllde bland annat Scandinavium, Malmö Isstadion, Elmia och Globen hela 53 gånger under 1987-1999. Dessutom stod Lennart Polhammar bakom de populära julkonserterna med Christer Sjögren och andra artister som fyllde konserthus över hela landet.
– Jag har Lennart Polhammar att tacka för mycket. Han var en fantastisk människa, säger Christer Sjögren.
Julturnerandet har fortsatt. I vinter väntar 62 nya julkonserter. Flera av konserterna hålls i kyrkor t ex Vårfrukyrkan i Skänninge och Kisa kyrka – och många är redan utsålda.
– Det ska bli trevligt. Jag trivs i kyrkor, det blir lite mer intimt och nära.
Men till Finspång kommer du först efter jul?
– Ja, det blir en trettondagjul-konsert. Jag har aldrig kört efter jul förut. Så det blir nytt.