– Jag ska ha på mig en svart skjorta. Men ta något annat du, det är du som ska synas och sticka ut! säger dirigenten Christian Kluxen, 34, till Johan Dalene efter den första gemensamma repetitionen när de båda är på väg ner från scenen.
Vi får träffa Johan Dalene en stund i pausen – efter att han spelat Tjajkovskijs krävande violinkonsert så intensivt att tagel rök från stråken.
– Men det är ingen fara, säger Johan.
Hur går repetitionerna?
– Det känns fantastiskt bra. Det är himla bra orkester och bra dirigent med många idéer.
Det är inte första gången Johan Dalene spelar med orkestern, där pappa Torstein Dalene spelar cello. Redan som sjuåring debuterade han på en familjekonsert med SON. Men nu väntar den riktiga solodebuten i en fullsatt De Geer-hall.
– Det känns fantastiskt att få göra sin stora debut hemma i Norrköping, tycker Johan Dalene.
I publiken kommer det att finas släktingar från Norge som farmor, farfar, faster och farbror, men också gamla klasskompisar från Norrköping och en kompis från Stockholm. De kommer få en förhandstitt in i framtiden, lovar Christan Kluxen:
– Johan Dalene har en massa potential att nå mycket långt. Det kan bli en sorts omvänt historiskt vingslag. En blick in i framtidens musikaliska liv i Sverige, Skandinavien och Europa, säger den danske dirigenten.
– Man kan även förvänta sig är en konsert fylld med energi. Det är något som man inte kommer att spara på i den här konserten. Det är jag helt säker på!
Karriären ser ut att gå spikrakt uppåt för det unga fiolfenomenet från Norrköping. I våras tog han hem tredje pris i världens viktigaste tävling för unga violinister, Menuhin Competition i London. I somras var han på Verbier Academy i Schweitz med andra enastående musikbegåvningar som anses vara morgondagens solister. Där spelade han konserter och gick i masterclass med Zakhar Bron som anses vara en av världens främsta violinpedagoger.
För någon månad sedan fyllde Johan 16 år och han går nu på Nordiska musikgymnasiet, beläget på Liljeholmen i Stockholm, där klasskompisarna i samma stund troligen pluggar inför matteprov.
– Det är en ganska liten skola. Det är fantastiskt, väldigt flexibelt och jag får behålla min lärare som jag haft sedan tidigare. Jag får också ledigt från skolan för att göra sådana här grejer.
Hur mycket över du till vardags?
– Vanligtvis kanske fem-sex timmar. Ibland blir det mer, ibland mindre. Det beror på hur motiverad man är och vilken ork man har. Nu har jag inte jättemycket skolämnen, så jag hinner med på skoldagarna.
Vad betyder den här konserten för dig?
– Jag känner mig väldigt lucky, som får möjligheten att göra det här.
Så tillbaka till det där klädbekymret inför den stora stunden. Vad ska en violinsolist egentligen ha på sig?
– Det är viktigt att det inte är något för tajt. Man måste ha något bekvämt som man kan röra sig i, fastslår Johan Dalene.
Sen tillägger han:
– Men samtidigt vill man se lite seriös ut.