Det är torsdagseftermiddag och i De Geersaulan börjar musiklinjeelever att strömma in. Här ska den första träffen med den nya orkesterakademin ske och först ut är stråkarna – senare ska elever spelande alla instrumentgrupper träffa respektive coacher från Norrköpings symfoniorkester (SON).
– Alla som spelar orkesterinstrument på musiklinjen kommer att ges möjlighet att delta i akademin, berättar Agneta Lindmark Thomas, kommunikationschef på SON.
Tanken med orkesterakademin är alltså att de elever som spelar orkesterinstrument ska få en egen mentor i SON som spelar samma instrument som eleven. Eleven får också tillfälle att "göra prao" på SON genom att få tillfälle att vara med vid stämrep och andra repetitioner för att se hur arbetet funkar och vad som krävs för att vara orkestermusiker. Dessutom kommer mentorerna att besöka eleverna i skolmiljön och ambitionen är också att det årligen ska arrangeras en stor offentlig konsert där elever och mentorer spelar tillsammans.
På plats i De Geer-aulan denna dag är violinisten från SON Johanna Tafvelin som också leder kammarorkestern på De Geer. Hon hälsar de nio stråkeleverna på plats välkomna och sedan framför hon och de två andra stråkcoacherna Torstein Dalene (cello) samt Nanako Akai (viola) en sats ur en stråktrio av Beethoven. Efteråt tar Johanna till orda och förklarar tanken med denna orkesterakademi för eleverna:
– Vi har ju redan tidigare haft samarbeten med De Geer-gymnasiet med bland annat det årliga SON-projektet, nu vill vi fördjupa det, berättar Johanna Tafvelin.
– Man kan säga att ni ska komma till oss och vara med oss på jobbet.
Hon tror att detta är ett ganska unikt samarbete mellan en symfoniorkester och elever.
– Åtminstone på den här nivån, det finns ju samarbeten på högskolenivå men det är ovanligt när det gäller gymnasieelever. Det här känns jättekul och spännande för ni kan ju faktiskt vara våra framtida kollegor, fortsätter Johanna Tafvelin.
SON:s konstnärlige chef Henrik Marmén är glad över att det här samarbetet kommit på plts.
– När jag hörde om den här iden tyckte jag att den var jättebra. De Geers musiklinje håller hög kvalitet och vi är glada att kunna bidra till att ge er en så bra ingång i det här yrket som möjligt, jag ser fram emot det här samarbetet, säger Henrik Marmén.
Folkbladet frågar eleverna Thomas Nichols (tvåan) och Linnea Josefsson (förstaårselev) vad de tycker om det här initiativet.
– Det är fenomenalt, jag hörde talas om det här på vårterminen och tyckte direkt att det lät som en jättebra ide, säger Thomas Nichols som alltså ser fram emot att få en inblick i livet för en orkestermusiker och Linnea håller med:
– Det är en väldigt fin möjlighet vi får ta del av här så det är coolt!